У Єврокомісії пропонують створити промисловий фонд ЄС у відповідь на суперечливий закон США

Неділя, 4 грудня 2022, 11:46

Європейський комісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон висунув ідею створення "суверенного фонду для підтримки промислових проєктів" у відповідь на ухвалений у США закон про зниження інфляції, який, як стверджує ЄС, підриває конкуренцію.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Бретон заявив в інтерв’ю Le Journal du Dimanche.

Єврокомісар пояснив, що американський закон про зниження інфляції (IRA) ставить європейських виробників у невигідне становище, бо він передбачає субсидії на електромобілі та акумулятори лише для компаній зі США, Мексики й Канади, а також масштабні інвестиції для американських компаній у межах "зеленого" переходу.

"Це протекціонізм, як зазначив колишній голова Світової організації торгівлі Паскаль Ламі", – каже Бретон, додаючи, що IRA спонукатиме європейські компанії переїжджати у США, підриваючи конкурентоспроможність континенту.

За його словами, Єврокомісія та Білий дім уже створили робочу групу, яка визначить, як уникнути дискримінації європейських компаній. Крім того, ЄС повинен "підтримувати сильну промислову базу в Європі, особливо в секторах, які мають важливе значення для майбутнього".

Макрон у США розкритикував законодавчий пакет Байдена для зниження інфляції

"Нам потрібно запустити європейський суверенний фонд для підтримки промислових проєктів", – вважає єврокомісар, додавши, що він повинен доповнюватися національними планами держав-членів ЄС.

"Для того, щоб уникнути фрагментації внутрішнього ринку і зберегти зайнятість, нам, напевно, слід розглянути можливість виділення близько 2% ВВП Європейського Союзу, тобто близько 350 мільярдів євро – еквівалент суми, передбаченої IRA", – додав Бретон.

На його думку, в Європейського Союзу "немає вибору", оскільки, "поставши перед викривленням конкуренції і, відповідно, втратою привабливості, ми повинні реагувати – якщо тільки не хочемо побачити, як стратегічні промислові компанії переміщуються на інші континенти".

ЄС і раніше скаржився на законодавчий пакет, підписаний Байденом у серпні, який пропонує значні субсидії для продукції американського виробництва. Це, за словами європейців, несправедливо ставить у невигідне становище неамериканські компанії та стане серйозним ударом для їхньої економіки, у той час як Європа бореться з наслідками війни Росії в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: