Глава МЗС Естонії засудив поведінку Угорщини щодо України і розширення НАТО

П'ятниця, 9 грудня 2022, 13:19

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу засудив поведінку Угорщини, яка наклала заборону на виділення Україні 18 млрд євро фінансової допомоги від Євросоюзу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Цього тижня відбулася зустріч міністрів фінансів країн Євросоюзу, на якій через протидію Угорщини не вдалося ухвалити рішення про надання Україні кредиту в розмірі 18 мільярдів євро. Угорщина стала єдиною країною ЄС, яка не підтримала це рішення.

"Ситуація гідна жалю. Зрозуміло, що ми повинні знайти рішення за принципом консенсусу. Найближчим часом ми також маємо ухвалити рішення щодо дев'ятого пакету санкцій [проти Росії] та продовження наявних санкцій", - сказав Рейнсалу. Ці рішення також вимагають згоди всіх країн ЄС.

Те, що Угорщина заблокувала виділення Україні 18 млрд євро, пов'язане з триваючою в ЄС суперечкою щодо позбавлення Угорщини грошей з фондів ЄС, оскільки, на думку Єврокомісії, Будапешт порушує принципи верховенства права. Йдеться про 7,5 млрд євро у вигляді субсидій із фонду згуртованості, а також 5,8 млрд євро з фонду відновлення економіки, створеного після пандемії Covid-19. Остаточне рішення про виділення коштів залишається за країнами ЄС.

За словами Рейнсалу, те, що Угорщина ще не ратифікувала вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, також може бути пов'язано з пропозицією Єврокомісії заморозити субсидії для Угорщини.

На думку міністра закордонних справ Естонії, у якийсь момент домовленість з Угорщиною буде досягнута: "Я думаю, вони дадуть свою згоду [на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО]. Сподіваюся, що якесь рішення буде ухвалено і з питання підтримки України".

За словами Рейнсалу, на найближчий час заплановано кілька зустрічей міністрів країн ЄС, але питання, пов'язані з Угорщиною, вочевидь, вирішуватимуть на саміті голів держав і урядів, який відбудеться в Брюсселі 15-16 грудня.

"У вівторок на зустрічі міністрів фінансів мало відбутися обговорення пропозиції Єврокомісії щодо заморожування субсидій для Угорщини, але воно також було відкладено. Сьогодні відбудеться зустріч міністрів юстиції ЄС, у понеділок зберуться міністри закордонних справ, у вівторок відбудеться засідання Ради ЄС із загальних питань, після чого відбудеться саміт глав урядів Євросоюзу. Думаю, що пропозицію про замороження субсидій для Угорщини розглядатимуть не раніше, ніж на саміті глав урядів, - сказав Рейнсалу.

"Сподіваюся, що на саміті вдасться переконати Угорщину в ухваленні рішення і питання про виділення Україні 18 млрд євро не залишиться висіти в повітрі", - додав він.

Як повідомлялося, у Єврокомісії переконані, що зможуть знайти спосіб, як зняти угорське вето щодо рішення про виділення Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги наступного року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: