Підтримка виходу з ЄС значно знизилась у всьому блоці після Brexit - опитування

Четвер, 12 січня 2023, 14:42

Підтримка виходу з ЄС значно, а подекуди і різко, знизилася в країнах-членах блоку після референдуму у Великій Британії про вихід з ЄС.

Про це свідчать дані великого загальноєвропейського опитування, пише "Європейська правда" із посиланням на The Guardian.

Європейське соціальне дослідження (ESS), яке проводиться Лондонським університетом  в 30 європейських країнах кожні два роки з 2001 року, показало, що респонденти менш схильні голосувати за вихід з ЄС в кожній країні-члені ЄС, по якій є дані.

Відповідаючи на запитання в рамках опитування 2016-2017 років, чи проголосували б вони за збереження членства в ЄС або за вихід з ЄС на референдумі в стилі Brexit, 28,6% респондентів у Фінляндії, які заявили, за який варіант вони проголосують, відповіли, що проголосували б за вихід з ЄС, порівняно з 15,4% респондентів, які відповіли на це запитання в 2020-2022 роках - падіння на 13,2%.

Аналогічне різке падіння в період між 2016 і 2022 роками також було зафіксовано в Словенії (падіння на 10,7 пункти), Нідерландах (9,5), Італії та Португалії (9,1), Австрії (8,5) і Франції (8,3), з меншим, але все ще статистично значущим падінням в Угорщині (5,8), Іспанії та Швеції (4,6), Чеській Республіці (4,5) і Німеччині (2,6).

Цей період охоплює тривалі і складні переговори Великої Британії про вихід з ЄС, а також подальші політичні потрясіння в країні - п'ять прем'єр-міністрів за шість років - і поточні соціальні і економічні негаразди, про які багато пишуть на континенті і які широко інтерпретуються як такі, що принаймні частково спричинені Brexit.

Нагадаємо, Велика Британія та ЄС 9 січня узгодили доступ до британської бази даних, яка в режимі реального часу передає інформацію про товари, що прямують з Британії до Північної Ірландії – це стало першим кроком для врегулювання суперечок щодо статусу Північної Ірландії після Brexit.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: