Суд ЄС: туристи мають право на відшкодування за подорожі, перервані через COVID

Четвер, 12 січня 2023, 16:51

Суд Європейського Союзу постановив, що мандрівники, чиї пакетні відпустки постраждали від заходів по боротьбі з пандемією COVID-19, можуть мати право на зниження ціни подорожі.

Про це пише DW, повідомляє "Європейська правда".

Рішення суддів означає, що інші туристи можуть вимагати повернення коштів, якщо їхні поїздки були перервані, а послуги не надані через заходи боротьби з пандемією.

Двоє німецьких мандрівників придбали двотижневий пакетний відпочинок на Гран-Канарія, починаючи з 13 березня 2020 року, у німецького туристичного агента.

Пара попросила знизити ціну на 70% у зв'язку з обмеженнями, які були введені на острові 15 березня 2020 року, а також про дострокове повернення.

Пляжі були закриті, а іспанська влада ввела комендантську годину, тобто туристам було дозволено виходити зі своїх готельних номерів тільки для того, щоб поїсти. Готель заборонив доступ до басейнів і шезлонгів, а також припинив свою звичайну розважальну програму.

Через кілька днів двом мандрівникам повідомили, що вони повинні бути готові покинути острів у будь-який момент. Ще через два дні вони були змушені повернутися до Німеччини.

Турагент відмовився надати їм знижку, заявивши, що не може нести відповідальність за "загальний ризик для життя".

Після того як пара подала до суду на організатора, земельний суд Мюнхена звернувся до Суду ЄС з проханням розтлумачити директиву ЄС про пакетні подорожі.

Директива про туристичні путівки передбачає сувору відповідальність з боку агента. Мандрівники мають право на відповідне зниження ціни за будь-який період, протягом якого мала місце "невідповідність", за винятком випадків, коли зміни відбулися з вини мандрівника.

"Причина невідповідності туристичних послуг і, зокрема, чи може вона бути віднесена на рахунок організатора, не має значення. Він звільняється від цієї відповідальності лише тоді, коли невиконання або неналежне виконання туристичних послуг ставиться в провину туристу, чого в даному випадку немає", - йдеться в рішенні.

Суд додав, що не має значення, що влада Німеччини ввела аналогічні обмеження там, де проживало подружжя. Тепер мюнхенський суд повинен зробити оцінку суми компенсації, на яку має право подружжя, виходячи з послуг, які зазвичай були б надані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: