Які проблеми виявили в Польщі на тлі великої війни Росії проти України

Аналітика коротко
Середа, 18 січня 2023, 15:20

Сусідня Республіка Польща відіграє роль прифронтової країни — східного форпосту НАТО.

Зрозуміло, що подібна ситуація вимагає не лише посилення оборонних можливостей, а й ухвалення відповідних нормативних документів. І, схоже, польська влада вже працює над одним із таких, який стосуватиметься роботи державних структур у разі нападу на країну.

Однак факт оприлюднення такої інформації неабияк обурив польське суспільство. 

Про те, чому виник цей скандал і де "пробігла чорна кішка" між армією та міністерством оборони Польщі читайте в статті кандидата політичних наук, провідного фахівця Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка Станіслава Желіховського Оборона з урахуванням уроків України: як Польща оновлює план дій на випадок війни.

Велика війна триває. Тож Польща, яка перманентно відчуває на собі гібридні дії РФ, замислюється над подальшим співіснуванням з вибухонебезпечною ситуацією біля своїх східних кордонів.

Зокрема, шляхом роботи над новою оборонною директивою. Адже політично-стратегічна оборонна директива, яка діє з 2018 року, значною мірою застаріла й не відповідає сучасним реаліям.

Зрештою, заступник міністра національної оборони Польщі Войцех Скуркевич повідомив про зміну оборонної доктрини. Діюча оборонна доктрина передбачає лінію оборони на річці Вісла.

За його словами, зміна продиктована досвідом України, який свідчить про необхідність негайного захисту усієї території країни.

"Дії відповідно до доктрини, яка передбачає оборону на лінії Вісли, у разі можливого російського нападу призвели б до розквіту варварства й тероризму в східній Польщі. Такого ворога не можна пускати навіть на метр на нашу територію", — заявив колишній командувач ГРОМ генерал Роман Полко.

То чому ж заява Скуркевича викликала неабияке обурення серед польських військовиків? Схоже, що заступник міністра переплутав оборонну доктрину з оборонною директивою.

"Доктрини готуються на рівні НАТО і визначають загальні принципи ведення операцій. Вони не пов’язані з місцевістю. Вони не повідомляють, чи буде оборона вестися на Віслі, Бугу чи Нарві. Однак такі питання можна включити в оборонну директиву. Тому я вважаю, що слова заступника міністра були переплутані", — прокоментував новину генерал Вальдемар Скшипчак.

Втім, проблема далеко не у помилковості понять.

Не виключено, що говорячи про "зміну доктрини оборони на Віслі", Скуркевич міг розкрити надсекретні положення оборонної операції.

"Заступник міністра Скуркевич де-факто заявив, що політики в Польщі плануватимуть оборонну операцію. Питання планування такої операції є статутною та конституційною компетенцією Генерального штабу Війська Польського, роль якого, як ми нещодавно спостерігали, була маргіналізована урядовцями, а сам штаб відставлений на узбіччя. Політики більше не дослухаються до армії", — наголосив, оцінюючи ситуацію, колишній начальник Генштабу Війська Польського генерал Мечислав Гоцул.

Попри те, що справа, з огляду на зміни умов безпеки Польщі, має терміновий характер, наразі невідомо, коли конкретно буде ухвалено нову оборонну директиву.

Однак, з огляду на вищенаведені обставини, можна припустити, що мають місце проблеми зі збереженням секретної інформації, чим неодмінно може скористатися така агресивна країна-терорист, як Росія.

Докладніше – у матеріалі Станіслава Желіховського Оборона з урахуванням уроків України: як Польща оновлює план дій на випадок війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: