Фінляндія готує безпекову угоду зі США

Понеділок, 9 січня 2023, 11:34

Фінляндія готується до підписання двосторонньої угоди про безпеку і оборону зі Сполученими Штатами, яка відкриває шлях до більш тісної співпраці, а також до розширення впливу США.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

У неділю в інтерв'ю бульварній газеті Iltalehti міністр закордонних справ Пекка Хаавісто заявив, що угода все ще перебуває на початковій стадії і навряд чи буде остаточно укладена навесні.

Фінляндія готує черговий пакет військової допомоги Україні – глава Міноборони

Наприкінці вересня 2022 року Міністерство закордонних справ Фінляндії оголосило, що відкриє переговори з Вашингтоном про укладення Угоди про оборонне співробітництво (DCA).

Міністерство заявило, що угода  створить умови для більш тісної співпраці, "якщо цього вимагатиме ситуація з безпекою". Переговори, як очікується, триватимуть від одного до двох років.

Описуючи США як "найважливішого зовнішнього гравця в Північній Європі", міністерство заявило, що початок переговорів показує, що Вашингтон "прихильний до безпеки у Фінляндії та Європі".

У травні минулого року Фінляндія підписала аналогічну угоду про гарантії безпеки з Великою Британією.

У парламенті Фінляндії назвали умову передання Україні танків Leopard 2

Станом на початок минулого року США підписали DCA або аналогічні за статусом угоди з 17 членами ЄС і НАТО, а також ще шістьма трансатлантичними союзниками по обороні, які не є членами Європейського Союзу, в тому числі з Норвегією.

У червні Норвегія завершила роботу над додатковою угодою про оборонну співпрацю, яка відкриває можливості для широкого застосування американської сили на норвезькій території. 

Очікується, що DCA з Гельсінкі стосуватиметься статусу збройних сил США, коли вони діють на фінській території, а також практичних питань, таких як оподаткування, митні збори і визнання кваліфікацій.

Як повідомлялося, згідно з опитуванням, створення постійних баз НАТО у Фінляндії викликає більше спротиву, ніж підтримки серед громадян країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: