Глава МЗС Словаччини не вибачатиметься перед Угорщиною через заяву про територіальні претензії

П'ятниця, 10 лютого 2023, 15:07

Виконуючий обов'язки міністра закордонних справ Словаччини Растіслав Качер не вибачатиметься за свої слова про те, що Угорщина може висунути територіальні вимоги щодо угорськомовного регіону на півдні Словаччини, якщо Росії вдасться завоювати Україну.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Ця заява була зроблена під час телевізійного шоу у вівторок, після чого посол Словаччини в Угорщині був викликаний до Міністерства закордонних справ в Будапешті у зв'язку з "неприйнятною, безглуздою брехнею".

Під час ефіру на телеканалі Markiza Качер заявив, що "якби Владімір Путін досяг успіху в Україні, Угорщина вже висунула б територіальні претензії до Словаччини". Він також додав, що "ця тема вже актуальна, тому для Словаччини особливо важливо, щоб Путін зазнав невдачі в Україні".

Незважаючи на обурення в Будапешті і заклики до вибачень, Качер відмовився відступити.

"Я не буду ні перед ким вибачатися за те, що захищаю інтереси своєї країни. За те, що вважаю її територіальну цілісність, суверенітет і свободу святим Граалем наших дипломатичних зусиль", - написав Качер у Facebook.

Пояснюючи свої коментарі, Качер заявив, що вони не мали на меті критикувати угорців, а конкретну політику нинішнього угорського керівництва, яка, за його словами, перетворила "лідера боротьби за демократію в 90-х роках на чорну діру на європейській політичній карті і троянського коня для інтересів Путіна".

Зазначимо, що це не перший випадок напруженості в словацько-угорських відносинах. У 2021 році Братислава розкритикувала постанову угорського уряду, яка створює фонд приватного капіталу для орних земель і тим самим закладає основи для "міжнародної експансії вітчизняних сільськогосподарських угідь".

Читайте також: Кінець конфлікту з Будапештом: як Словаччина примирилася з сусідом щодо проблем угорської меншини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: