Перша міністерка Шотландії, яка просувала другий референдум за незалежність, йде у відставку

Середа, 15 лютого 2023, 14:18

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен, відома просуванням ідеї про другий референдум за незалежність Шотландії, оголосила, що йде зі своєї посади.

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Стерджен, яка обіймає посаду першого міністра вже 8 років, на терміновому брифінгу заявила, що "головою і серцем" відчуває, що їй настав час піти - щойно оберуть її наступника або наступницю, і так буде краще для неї особисто, для партії і для країни.

Підтримка незалежності в Шотландії зросла до 56% – опитування

"Сьогодні я оголошую про намір піти у відставку з посади першого міністра та лідера партії (Шотландської національної партії - ЄП)", - заявила вона. 

Нікола Стерджен зазначила, що обдумувала своє рішення кілька тижнів.

Стерджен - перша жінка на посаді першого міністра Шотландії та обіймає її довше за усіх попередників. 

Для багатьох вона стала ключовим політиком у боротьбі за незалежність Шотландії. Стерджен планувала, щоби Шотландська національна партія йшла на наступні вибори як де-факто референдум, але з приводу цього не було єдності всередині партії. У березні партія планує провести спеціальний з’їзд, щоб обговорити свою позицію з цього питання. 

Торік Верховний суд Британії дійшов висновку, що парламент Шотландії не має повноважень оголошувати повторний референдум про вихід зі складу Сполученого Королівства.

Читайте також: Шотландський удар по Британії: чи отримає Единбург другий шанс на незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: