Як Фінляндія може вступити до НАТО, не чекаючи Швецію

Аналітика коротко
Середа, 15 лютого 2023, 16:30

Із вступом Швеції та Фінляндії до НАТО все виявилося не так просто навіть за повної згоди більшості членів Альянсу та величезних стратегічних переваг від їхнього приєднання. 

На тлі останнього загострення між Стокгольмом і Анкарою (серія антитурецьких акцій, у тому числі зі спаленням Корану, погрози Ердогана про "неможливість ратифікації за таких умов" і фактична пауза в переговорах) у Фінляндії все гучніше лунає питання про те, як довго чекати на Швецію, аби вступати в НАТО одночасно.

Суспільна думка, схоже, схиляється до того, аби не чекати на Швецію невідомо скільки часу, якщо справа зовсім зайде у глухий кут. 

Про особливості вступу Фінляндії та Швеції до НАТО читайте у статті журналістки "Європейської правди" Марії Ємець Поперед Швеції в НАТО: чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

"Вже не виключено, але краще ні". Ця цитата – напевно, найточніша характеристика того, як фінські політики дивляться на перспективу вступу "попереду Швеції". 

Швеція є найближчим партнером і безпековим союзником Фінляндії, країни десятиліттями орієнтуються одна на одну у зовнішній і безпековій політиці. Вони чудово доповнюють одна одну: Фінляндія має сильну сухопутну компоненту, Швеція добре готова до оборони на морі. 

Йдеться про безпекові переваги не лише для самих Швеції та Фінляндії. Їхній одночасний вступ до НАТО радикально зміцнює позиції Альянсу у Північній Європі та дозволяє "закрити" Росію у Фінській затоці, перетворюючи Балтійське море на "внутрішнє море НАТО" (детальний аналіз дивіться у статті "Росія програє Балтику").

Звісно, швидший вступ Фінляндії, якби так сталося, аж ніяк не означає, що Швеція взагалі не стане членом Альянсу. Але в експертних колах є думка, що так її переговорна позиція у подальшій суперечці з Туреччиною стане набагато слабшою і питання може зависнути на дуже тривалий час. 

А ще такий розвиток подій залишив би дуже неприємний осад у двосторонніх відносинах. 

І, хоча, останніми тижнями ключові фінські політики публічно "єдиним голосом" повторюють про спільний рух Швеції до НАТО, очільник парламентського комітету із закордонних справ Юссі Халла-ахо не заперечує і вступу до Альянсу окремо. 

"Було б добре говорити про цю проблему більш відверто, а не ховати її під килим і лише повторювати, що ми хочемо вступити у НАТО разом зі Швецією. Безперечно, ми хочемо – але це не повністю залежить від нас".

Приблизно цей підхід і відображає домовленість парламентських політсил, досягнута минулого тижня. 

10 лютого депутати домовилися схвалити усі необхідні закони для вступу Фінляндії до НАТО до того, як завершаться повноваження нинішнього парламенту, адже у квітні на країну чекають вибори. 

Тож необхідні закони будуть схвалені "на випередження", без прив'язки до того, коли Угорщина й Туреччина нарешті ратифікують заявку. 

По суті, йдеться про те, щоби Фінляндія завчасно зробила усе залежне від неї для вступу, передавши м’яч на поле інших гравців.

Заяви найвищих посадовців країни свідчать про щире переконання Гельсінкі, що "турецьке гальмо" щодо Швеції вийде здолати. Адже інший результат надто неприємний не лише для Швеції з Фінляндією! 

Що може вплинути на позицію Туреччини і змусити її нарешті схвалити приєднання до Альянсу Швеції та Фінляндії?

Як відомо, за лаштунками Ердоган, дуже ймовірно, висуває вимоги не лише до Швеції, а й до США – сподіваючись виторгувати послаблення санкцій, накладених на Туреччину за купівлю російської С-400, та згоду США на продаж винищувачів F-35 або хоча б додаткових F-16. 

По-друге, на початку червня у Швеції має набути чинності нове законодавство про боротьбу з підтримкою терористичної діяльності – що може стати для Ердогана додатковою можливістю заявити своїм прихильникам, що тепер Швеція виконала усі вимоги.

Та головне – на той час у Туреччині завершаться вибори і в Ердогана буде додатковий привід пом’якшити риторику, якою він зараз намагається завоювати прихильність релігійних консерваторів.

Тож "усі зірки сходяться" ще за місяць до саміту у Вільнюсі. 

Днями газета-таблоїд Iltalehti заявила з посиланням на свої джерела: Фінляндія і Швеція нібито скоординували дії на випадок, якщо фінська заявка отримає ратифікації останніх двох країн у березні, а шведська – ні. 

Джерела видання кажуть, що в такому разі Фінляндія може зробити фінальний крок у двері Альянсу окремо.

Докладніше – у матеріалі Марії Ємець Поперед Швеції в НАТО: чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: