Штайнмаєр про "мирний план" Пекіна: конструктивність Китаю сумнівна

П'ятниця, 24 лютого 2023, 13:43

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у п’ятницю поставив під сумнів готовність Китаю стати посередником у конфлікті між Україною та Росією після того, як Пекін закликав до термінових мирних переговорів для припинення війни.

Про це він сказав  у річницю вторгнення Росії в Україну, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Spiegel.

"Будь-яка конструктивна пропозиція, яка наближає нас до справедливого миру, дуже вітається. Чи хоче світова держава Китай відігравати таку конструктивну роль, залишається під питанням", - сказав Штайнмаєр.

Генсек НАТО: є ознаки того, що Китай може готуватись допомагати Росії зброєю

"Якщо це так, то Китай повинен в будь-якому випадку говорити не тільки з Москвою, але і з Києвом", - продовжив свою думку президент Німеччини.

За його словами, Пекін повинен працювати над досягненням миру під егідою Організації Об'єднаних Націй. 

Штайнмаєр також послався на резолюцію ООН, прийняту напередодні, в якій переважна більшість держав закликала Росію вивести війська з України. Китай утримався при голосуванні, як і Індія.

За повідомленням агентства Reuters, речник німецького уряду назвав "добрим", що Китай представив план щодо України, взяв на себе відповідальність і чітко відкинув використання ядерної зброї. Однак у плані з 12 пунктів відсутні такі важливі елементи, як виведення російських військ, пояснив речник. Він зазначив, що Пекін також мав би обговорити план безпосередньо з Києвом.

Існують сумніви щодо нейтралітету Китаю як посередника через хороші відносини Пекіна з Москвою. За інформацією Spiegel, Пекін і Москва наразі навіть ведуть переговори про купівлю безпілотників-камікадзе, які будуть доставлені до квітня і можуть бути використані в Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував китайський план, зазначивши, що Китай не має великої довіри, тому що він не зміг засудити незаконне вторгнення в Україну.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: