Білий дім: США погодились на постачання Abrams тільки через тиск Німеччини

Понеділок, 27 лютого 2023, 07:43

У Білому домі підтвердили, шо президент США Джо Байден схвалив поставку танків Abrams Україні лише через тиск Німеччини. 

Про це сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю на телеканалі ABC, повідомляє "Європейська правда".

"(Байден) спочатку вирішив не відправляти танки Abrams, тому що його військові сказали, що вони не будуть корисними на полі бою в цій боротьбі", - сказав Салліван.

Білий дім: розгортання Abrams в Україні займе "багато місяців"

За словами Саллівана, корисними були б німецькі танки Leopard, які є на озброєнні у багатьох європейських країн. Але після того, як німецькі офіційні особи заявили Білому дому, що вони не надішлють їх самостійно, Байден змінив свою думку.

"Отже, в інтересах єдності Альянсу і для того, щоб Україна отримала те, що хотіла, незважаючи на те, що Abrams не є тим інструментом, який їй потрібен, президент сказав: "Гаразд, я буду лідером вільного світу. Я відправлю Abrams, якщо ви зараз надішлете Leopard". І ці  Leopard відправляються зараз", - сказав Салліван.

Напередодні представниця Пентагону Крістін Вормут заявила, що американській стороні може знадобитися більше року, щоб доставити обіцяні танки M1 Abrams в Україну, а відповідні плани все ще розробляються.

Наприкінці січня речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що поставка в Україну нещодавно оголошеного траншу танків Abrams займе "багато місяців", перш ніж вони зможуть опинитися на полі бою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: