Країни ЄС не поспішають з формуванням двох танкових батальйонів для України - ЗМІ

Субота, 4 лютого 2023, 13:20

У німецькому уряді зростають сумніви щодо того, чи вдасться реалізувати анонсовану поставку танків Leopard 2 в Україну, як це було заплановано.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на ntv, йдеться у матеріалі журналу Spiegel.

Як повідомляється, від європейських партнерів, які раніше публічно просили про постачання Україні сучасних бойових танків, не було отримано твердих зобов'язань щодо участі у запланованому формуванні двох танкових батальйонів для України.

Проблеми підтверджують і в урядових колах. "Складання батальйонів виявляється стомлюючою справою", - повідомили журналу після відповідного запиту.

Близько двох тижнів тому канцлер Олаф Шольц оголосив, що Німеччина разом з іншими країнами ЄС хотіла б до кінця березня поставити в Україну два танкові батальйони, оснащені системами озброєння Leopard 2. У той час як в НАТО такі формування оснащені 44 основними бойовими танками, в українських збройних силах 31 танк є орієнтиром. Німеччина надає 14 танків Leopard 2A6 Бундесверу в рамках пакету озброєнь. Ще п'ять танків Німеччина хоче тримати в резерві, щоб мати можливість використовувати їх у разі поломки або будь-якого необхідного ремонту інших танків.

Згідно з повідомленням Spiegel, після рішення Шольца щодо танків Міністерство оборони відразу ж почало переговори з країнами ЄС, такими як Польща. Варшава раніше публічно погодилася на постачання танків Leopard 2, чинячи значний тиск на Берлін.

На відеоконференції, яку минулого тижня провів міністр оборони Борис Пісторіус, жодна країна ЄС не захотіла брати на себе жодних конкретних зобов'язань щодо участі в танковому пакеті. Навіть уряд Нідерландів, який, як і Польща, вже пообіцяв у ЗМІ поставити танки Leopard 2, не захотів брати на себе зобов'язання.

Через відсутність зобов'язань на початку тижня федеральний уряд спонтанно виступив з дипломатичною ініціативою, щоб спонукати партнерів до швидкого прийняття рішень, повідомляє далі Spiegel. Навіть сам канцлер Олаф Шольц втрутився і переконав трьох глав урядів з Північної та Південної Європи взяти на себе зобов'язання, що мають обов'язкову силу. Міністр оборони Борис Пісторіус одночасно розмовляв по телефону з кількома своїми європейськими колегами. Федеральне міністерство закордонних справ також бере участь у переговорах про надання зброї.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта заявив цієї суботи, що Португалія передасть Збройним силам України танки Leopard 2, а також додав, що наразі триває логістична операція з Німеччиною. ЗМІ повідомляли, що Португалія може надати чотири танки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: