Рада Європи закликала Угорщину привести закон про таємне спостереження у відповідність до рішень ЄСПЛ

П'ятниця, 10 березня 2023, 13:16

Комітет міністрів Ради Європи закликав владу Угорщини виконати рішення Європейського суду з прав людини у справі "Сабо та Віші", яка стосується національного законодавства про стеження.

Про це "Європейській правді" повідомили в пресслужбі РЄ.

У своїй проміжній резолюції, опублікованій сьогодні, Комітет закликав угорську владу без подальших зволікань вжити заходів, необхідних для приведення національного законодавства про таємне спостереження в цілях національної безпеки у повну і ефективну відповідність до вимог Європейської конвенції з прав людини.

Він також наголосив на юридичному зобов'язанні кожної держави виконувати остаточні рішення Європейського суду в будь-якій справі, в якій вона є стороною, повністю, ефективно і оперативно і, таким чином, закликав владу усунути всі недоліки, виявлені судом, встановити графік законодавчого процесу, представити проєкт законодавчої пропозиції та інформувати Комітет про всі відповідні зміни в законодавчому процесі.

Комітет нагадав, що ЄСПЛ встановив порушення права заявників на повагу до їхнього приватного і сімейного життя та кореспонденції у зв'язку з угорським законодавством про заходи таємного спостереження.

Це відбувалося саме в рамках збору розвідувальної інформації в інтересах національної безпеки, який не передбачав "достатньо точних, ефективних і всеосяжних гарантій щодо замовлення, виконання та можливого відшкодування таких заходів".

Комітет підтвердив, що таємне спостереження слід розглядати як "надзвичайно інтрузивний акт", який потенційно втручається в права на свободу вираження поглядів і недоторканність приватного життя і загрожує основам демократичного суспільства.

Комітет також із зацікавленістю відзначив інформацію, отриману від влади в жовтні 2022 року, про те, що необхідний законодавчий процес готується, але висловив "глибоке занепокоєння" тим, що майже через сім років після того, як рішення Суду у справі "Сабо і Віші" стало остаточним, і незважаючи на те, що влада підтвердила необхідність законодавчої реформи ще в 2017 році, і незважаючи на неодноразові заклики Комітету в цьому відношенні, влада не надала жодної письмової інформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: