У Бундестазі розкритикували повільні темпи оновлення Бундесверу

Вівторок, 14 березня 2023, 13:48

У Німеччині парламентська уповноважена у справах збройних сил Єва Хьогль розкритикувала мляву реалізацію політики оновлення для Бундесверу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Süddeutsche Zeitung.

Незважаючи на "епохальні потрясіння", викликані нападом Росії на Україну, і додаткові 100 мільярдів євро у вигляді спеціального фонду для модернізації війська, у 2022 році відбулося занадто мало. "Показово, що до кінця звітного року зі спеціального фонду не було витрачено жодного євро", - пише Хьогль у своєму військовому звіті за 2022 рік, який був опублікований у вівторок.

Хьогль пояснює, що з моменту оголошення про створення спеціального фонду військовослужбовці висловлювали величезні очікування. Парламентар застерегла від розчарування цих очікувань. На її думку, також важливо "використати імпульс високого рівня соціальної підтримки для покращення оснащення та умов".

Звертаючись до міністра оборони Бориса Пісторіуса, який лише в січні перебрав на себе керівництво відомством від колеги по партії Крістіне Ламбрехт, вона сказала: "Розпочату реформу процесів закупівель необхідно прискорити на повній швидкості".

Уповноважений у справах збройних сил, який призначається Бундестагом шляхом таємного голосування, контролює стан Бундесверу. Водночас Хьогль є контактною особою для вирішення проблем солдатів і тому вважається їхнім "адвокатом". Хьогль є членом СДПН. Як військовий комісар, вона повинна діяти позапартійно.

У її звіті знову перераховані кричущі випадки, коли солдати чекають на обіцяне майно понад десять років. Наприклад, закупівля нових авіаційних шоломів для пілотів вертольотів тягнеться ще з 2013 року. Збройні сили США використовують такі шоломи з 1990-х років, і вони доступні на ринку.

Хьогль пропонує "хоча б тимчасово - до впровадження змін - частково обійтися без існуючого набору правил".

Військовий комісар повторила свій заклик про додаткові мільярди. За словами Хьогль, 100 мільярдів євро зі спеціального фонду недостатньо для модернізації Бундесверу. Вона поділяє оцінку військових експертів, згідно з якою війська потребують загалом 300 мільярдів євро. Тому регулярний оборонний бюджет необхідно збільшувати "постійно і значними кроками".

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прийняв перше важливе кадрове рішення через два місяці після призначення на посаду: він змінює генерального інспектора Бундесверу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: