Журналісти в БіГ протестували проти закону про наклеп, який просуває проросійський Додік

фото
Вівторок, 14 березня 2023, 22:50

Десятки журналістів і правозахисників протестували у вівторок біля парламенту в Республіці Сербській – сербській частині Боснії і Герцеговини, де обговорюється повернення кримінальної відповідальності за наклеп і образу.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі AP.

Законопроєкт, який підтримує лідер боснійських сербів Мілорад Додік, передбачає повернення до кримінальної відповідальності за наклеп і образу, скасованої у 2001 році, і запровадження штрафів до 60 тисяч євро – це в 100 разів перевищує середньомісячну зарплату в БіГ.

 
Фото: АР

Голова асоціації журналістів боснійських сербів Сініса Вукеліч під час акції протесту заявив, що в разі ухвалення закону "висвітлення новин стане неможливою місією, журналістські розслідування припинять своє існування, а пересічні громадяни постануть перед загрозою кримінального переслідування за свої висловлювання, навіть за те, що вони говорять на приватних зібраннях".

Законопроєкт також засудили представники Європейського Союзу і США, Transparency International і Міжнародна федерація журналістів.

Крім того, Додік також звинуватив двох відомих журналістів Республіки Сербської, які активно критикували криміналізацію наклепу, в інсценуванні нападу на себе минулого тижня, й пообіцяв незабаром також внести до парламенту законопроєкт про реєстрацію іноземних агентів за російським зразком.

Проросійськи налаштований Мілорад Додік залишається найвпливовішим політиком Республіки Сербської протягом майже двох десятиліть, незважаючи на санкції Заходу за те, що він виступав за відокремлення Республіки Сербської від решти країни і активно блокував реформи, необхідні для досягнення проголошеної мети вступу Боснії до ЄС.

Минулого тижня США розкритикували заяви президента президента Республіки Сербської Мілорада Додіка, який піддав сумніву правочинність конституційного суду Боснії та Герцеговини й пригрозив відокремленням сербської частини конфедерації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: