Швеція "не хотіла, але була готова" до окремого від Фінляндії вступу до НАТО – глава МЗС

П'ятниця, 17 березня 2023, 19:31

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом у п’ятницю заявив, що країна виконала перед Туреччиною всі зобов’язання, необхідні для вступу до Північноатлантичного Альянсу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT.

Коментуючи рішення Анкари ратифікувати протокол про вступ Фінляндії в НАТО окремо від Швеції, Біллстрьом заявив, що "це розвиток подій, якого ми не хотіли, але до якого ми були готові".

За його словами, критика турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана про невиконання Стокгольмом угоди й небажання видавати людей, яких Анкара визнає терористичними, є несправедливою.

"Швеція зробила те, що від нас очікували, і те, що ми зобов'язалися зробити, коли підписували тристоронній меморандум", – зазначив очільник шведської дипломатії й додав, що Швеція не має наміру робити "ні більше, ні менше", ніж зазначено в угоді.

На думку Біллстрьома, великої небезпеки того, що Фінляндія вступить до НАТО раніше за Швецію, немає, якщо це відбудеться протягом короткого періоду часу.

Генсек НАТО привітав рішення Туреччини почати процес ратифікації членства Фінляндії

"У короткостроковій перспективі в цьому контексті взагалі нічого не змінюється. Але зрозуміло, що в перспективі, якщо це займе більше часу, все зміниться, тому що Фінляндія буде більше зосереджена на своїй інтеграції в НАТО, а ми – ні", – пояснив він.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю заявив, що країна ратифікує протокол про вступ Фінляндії в Північноатлантичний альянс окремо від Швеції.

Крім Туреччини, ратифікувати вступ нових членів має також Угорщина; голосування в угорському парламенті має відбутися 27 березня.

Нагадаємо, Швеція та Фінляндія минулого року разом подали заявки на приєднання до НАТО після відкритого нападу Росії на Україну, але зіткнулися з неочікуваними запереченнями з боку Туреччини. 

Останнім часом Туреччина пом’якшила позицію щодо Фінляндії та натякає, що готова схвалити її вступ окремо від Швеції, проте - як і Угорщина - досі не ратифікувала заявку. Детальніше на цю тему читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: