Північна Македонія поновить спроби щодо екстрадиції експрем’єра, який втік в Угорщину

Понеділок, 27 березня 2023, 17:44

Міністр юстиції Північної Македонії Кренар Лога заявив, що його країна відновить зусилля з екстрадиції колишнього прем'єр-міністра Ніколи Груєвського, який втік до Угорщини, щоб уникнути тюремного терміну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

Лога, який став міністром юстиції минулого місяця під час останніх кадрових перестановок, заявив, що в листі, який він незабаром надішле до Угорщини, він знову домагатиметься екстрадиції Груєвського, щоб він постав перед судом у дев'яти судових справах, які ведуться проти нього.

Він зазначив, що в разі екстрадиції Груєвський буде утримуватися в так званих "гаазьких камерах" у найбільшій в'язниці країни "Ідрізово", які були побудовані за найвищими міжнародними стандартами.

"Я думаю, що це було б прийнятно для угорської влади... Якщо вони попросять нас виконати ще більше зобов'язань, ми відкриті для співпраці", - сказав Лога.

Груєвський, який в авторитарному стилі керував країною з 2006 по 2016 рік, втік до Угорщини в 2018 році, щоб уникнути відбування дворічного тюремного ув'язнення за незаконне придбання розкішного лімузина.

Він також є підозрюваним, обвинуваченим або вже заочно засудженим у кількох інших справах. Більшість з них пов'язані зі зловживанням службовим становищем.

Минулого року Груєвський був засуджений за незаконну схему з нерухомістю, і він також, ймовірно, постане перед судом за свою ймовірну роль в організації безладів у парламенті в 2017 році, які його партія VMRO DPMNE безуспішно намагалася використати для того, щоб втриматися при владі.

Північна Македонія вже вчетверте проситиме про екстрадицію Груєвського після трьох невдалих спроб у 2018, 2019 і 2021 роках. Угорщина досі відповідала, що умови для його екстрадиції не виконані, а він користується в країні політичним притулком.

Груєвський, якого переховує його близький союзник, лідер Угорщини Віктор Орбан, наполягає на тому, що всі справи проти нього були політично мотивовані урядом соціал-демократів у Скоп'є. Він також наполягає на тому, що в разі повернення його життя буде в небезпеці.

Груєвський відомий просербськими, проросійськими та євроскептичними поглядами. У квітні 2022 року Сполучені Штати запровадили проти нього санкції.

Новий міністр юстиції також повідомив журналістам, що він знову звернеться до сусідньої Греції з проханням про екстрадицію двох колишніх співробітників таємної поліції, Горана Груєвського і Ніколи Боскоскі, які переховуються від правосуддя.

Вони втекли з країни невдовзі після падіння режиму Груєвського. Їх звинувачують у знищенні обладнання для прослуховування колишньої таємної поліції, яке режим Груєвського використовував для незаконного прослуховування тисяч видатних діячів країни. Їх також звинувачують у тому, що вони були серед організаторів нападу на парламент у 2017 році.

"Неприпустимо, щоб такі європейські країни, як Греція та Угорщина, не допомагали нам у виконанні закону", - зазначив Лога.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: