Російськомовні Латвії вперше вважають орієнтацію на Захід більш бажаною, ніж на Схід

Вівторок, 11 квітня 2023, 11:12

Уперше в історії спостережень латвійські російськомовні вважають орієнтацію зовнішньої політики країни на Захід більш бажаною, ніж на Схід.

Про це свідчать дані опитування, проведеного центром вивчення громадської думки SKDS, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

Людям поставили запитання, якими мають бути пріоритетні напрямки побудови міжнародних відносин у Латвії - чи орієнтуватися на Захід, чи на Схід, включно з колишніми республіками СРСР.

Цього року зафіксовано найвищу за всю історію спостережень частку жителів, які вважають, що зовнішня політика Латвії має бути звернена в бік Заходу. Таку думку висловили 63% населення, що на п'ять процентних пунктів більше, ніж рік тому. У 2021 році заміри не проводилися, а раніше цей показник ніколи не досягав позначки 50%. З 2008 року показник збільшився більш ніж удвічі.

Досягнуто й історично найнижчої частки населення, яке вважає, що Латвія має орієнтуватися на Схід - так вважають лише 18% населення, що на один відсотковий пункт менше, ніж 2022 року, коли Росія вторглася в Україну. Найвищий показник було зафіксовано 2010 року, коли 46% населення вважали Схід привабливішим зовнішньополітичним напрямком.

Цього року показник був значною мірою досягнутий за рахунок російськомовного населення. З 2019 року серед російськомовних підтримка курсу Латвії на Схід скоротилася майже вдвічі - з 55% у 2019 році до 33% цього року. Найвищий показник серед російськомовних було зафіксовано 2010 року, коли 65% російськомовного населення визнавали східний курс більш відповідним.

За рік значно збільшилася частка російськомовних, які вважають, що Латвія повинна дивитися в бік Заходу. Якщо у 2022 році їх було 34%, то цього року - вже 41%. За останні чотири роки цей показник збільшився майже вдвічі - з 23% у 2019 році. Найнижчу підтримку орієнтації Латвії на Захід було зафіксовано 2010 року, коли таку думку висловили лише 14% латвійських російськомовних.

Водночас 41% респондентів, розмірковуючи про спрямованість зовнішньої політики Латвії, вважають, що необхідна подальша і глибша інтеграція Латвії до ЄС, 12% - тісніша співпраця і побудова дружніх відносин із Росією, а 35% - зміцнення незалежності та суверенітету Латвії.

Опитування проводилося в березні 2023 року, було опитано понад 1000 респондентів.

Нагадаємо, наприкінці березня Сейм Латвії схвалив у першому читанні зміни до закону про імміграцію, які надають громадянам Росії з тимчасовими посвідками на проживання додатковий термін для підготовки до іспиту з державної мови, що є необхідною умовою для отримання постійної посвідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: