Іспанка провела 500 днів у печері: не контактувала з людьми і пропустила війну в Україні 

відео
П'ятниця, 14 квітня 2023, 16:55

50-річна іспанська спортсменка-екстремалка провела 500 днів на глибині 70 метрів без жодного контакту із зовнішнім світом у рамках експерименту, який тепер вивчатимуть вчені з різних сфер.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у публікації Reuters.

Беатріс Фламіні було 48 років, коли вона спустилась в печеру неподалік від Гранади. Жінка відсвяткувала два дні народження на самоті під землею. За її перебуванням пильно стежили вчені, що прагнули дізнатися більше про можливості людського розуму і циркадні ритми. 

Жінка розпочала свій експеримент 20 листопада 2021 року, ще до початку повномасштабної війни в Україні, скасування в Іспанії тривалої вимоги щодо носіння масок від коронавірусу та смерті королеви Великої Британії Єлизавети II.

14 квітня 2023 року вона вийшла під весняне світло на півдні Іспанії в темних окулярах.

Жінка описала свій досвід як "чудовий, неперевершений". Вона додала, що час пролетів непомітно. 

"Коли вони прийшли за мною, я спала. Я подумала, що щось сталося. Я сказала: "Вже? Звичайно, ні". Я ще не закінчила свою книгу", – розповіла Фламіні.

На запитання, чи думала вона коли-небудь про те, щоб натиснути тривожну кнопку або покинути печеру, жінка відповіла: "Ніколи. Насправді я не хотіла виходити".

Фламіні проводила час під землею, роблячи вправи, малюючи і в'яжучи вовняні шапки. Вона взяла дві камери GoPro, щоб задокументувати свій час, і, за словами її команди, перечитала 60 книг і випила 1000 літрів води.

Фламіні сказала, що у печері зосередилася на тому, аби зберегти "цілісність", добре харчуватися і насолоджуватися тишею. 

"Я не розмовляла з собою вголос, але я вела внутрішні розмови і дуже добре ладнала з собою", – жартувала вона.

За Фламіні спостерігала група психологів, дослідників, спелеологів – фахівців з вивчення печер – і фізичних тренерів, які стежили за кожним її рухом і контролювали її фізичний і психічний стан.

Як повідомляє іспанське інформаційне агентство EFE, її досвід вивчають вчені з університетів Гранади та Альмерії, а також мадридської клініки сну, щоб визначити вплив соціальної ізоляції та екстремальної тимчасової дезорієнтації на сприйняття людиною часу, можливі нейропсихологічні та когнітивні зміни, яких зазнає людина під землею, а також вплив на циркадні ритми і сон.

Група французів 40 днів жила в печері заради перевірки людських можливостей

Фламіні сказала, що зараз вона з нетерпінням чекає на душ і тарілку яєчні з чіпсами з друзями.

На сайті Книги рекордів Гіннеса вказано, що 33 чилійських і болівійських шахтарі, які провели 69 днів на глибині 688 м під землею після обвалу мідно-золотої шахти Сан-Хосе в Чилі в 2010 році, отримали нагороду за "найдовше виживання під землею".

Представник Книги рекордів Гіннеса не зміг одразу підтвердити, чи існує окремий рекорд добровільного перебування в печері і чи побила його Фламіні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: