Європарламент розкритикував Грецію за політичні переслідування й тиск на журналістів – ЗМІ

П'ятниця, 14 квітня 2023, 22:23

Проєкт звіту місії комітету Європейського парламенту з питань громадянських свобод (LIBE) містить "серйозне занепокоєння" щодо демократичної репутації Греції через загрози верховенству права, переслідування посадовців незалежних державних органів і залякування журналістів.

Як пише "Європейська правда", про це пише видання Euractiv, у розпорядженні якого опинився документ.

Проєкт звіту був підготовлений після того, як місія LIBE відвідала Афіни 6-8 березня. Тоді, однак, грецькі посадовці не зустрілись із делегацією Європарламенту – на запрошення вони отримали відмову, а в деяких випадках відповіді не було взагалі.

А грецький міністр транспорту Георгіос Герапетрітіс у відповіді заявив, що пріоритетом Греції та уряду є "боротьба з найгіршою залізничною катастрофою в історії, а не з повною відсутністю політичного пристойності і здорового глузду".

У Греції через спір довкола виборів пішов у відставку топ-суддя Верховного суду

Тому місія LIBE зустрілась лише з представниками громадянського суспільства й журналістами, х якими, як випливає з проєкту звіту, обговорила "необхідність поваги й посилення незалежності деяких органів національного нагляду", судові позови і переслідування журналістів.

Також депутати Європарламенту погодилися, що існують "серйозні побоювання" щодо "дуже серйозних загроз" верховенству права у Греції, зазначивши, що система стримувань і противаг, "необхідна для міцної демократії", опинилася під сильним тиском, тоді як система правосуддя є "надзвичайно" повільною та неефективною.

У висновках також згадується, що плюралізм ЗМІ в Греції під загрозою, бо більшістю медіа володіє невелика група олігархів. Натомість фінансування незалежних державних органів скорочують, а їхніх посадовців – переслідують та залякують.

Про занепокоєння ситуацією в Греції стало відомо на тлі підготовки до парламентських виборів, що відбудуться 14 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: