Кулеба і Боррель обговорили закупівлю Євросоюзом боєприпасів для України

П'ятниця, 21 квітня 2023, 16:22

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з високим представником ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем.

Про це Кулеба повідомив у себе в Twitter, пише "Європейська правда".

Кулеба зазначив, що подякував Боррелю за всю оборонну допомогу ЄС, зокрема за останній мільярд на невідкладні потреби в боєприпасах. 

"Закликав посприяти якнайшвидшому завершенню обговорень 2-го траншу в €1 млрд на спільні закупівлі, заради гарантування безпеки в Європі", – зазначив він.

У свою чергу Боррель у себе в Twitter підкреслив, що ЄС виконує свої зобов'язання щодо надання Україні боєприпасів. 

За його словами, з 9 лютого Україні надали понад 66% від обіцяного мільярда євро. 

"ЄС зробить все можливе, щоб виконати свої зобов'язання і зробити це швидко", – додав Боррель.

Раніше Кулеба висловив розчарування тим, що запуск рішення ЄС про спільну закупівлю боєприпасів для України досі гальмується через суперечки країн-членів.

Нагадаємо, хоча Євросоюз вже схвалив загальну схему закупівлі та виділив на це 2 млрд євро, країни-члени продовжують сперечатися щодо деяких деталей – зокрема, наскільки слід обмежити ці контракти виробниками з ЄС та чи включати в програму компанії зі США та Британії. 

Видання Politico з посиланням на джерела у дипломатичних колах повідомляло, що Франція і Польща влаштували суперечку в середу, коли посли країн ЄС не змогли врегулювати спір про спільні контракти Євросоюзу на закупівлю боєприпасів для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: