Сейм Литви узаконив політику розвороту нелегальних мігрантів

Вівторок, 25 квітня 2023, 14:25

Парламент Литви у вівторок ухвалив закон, що дозволяє прикордонникам розвертати мігрантів, які нелегально перетинають кордон країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Литва, Польща і Латвія у 2021 році повідомили про різке збільшення кількості мігрантів з таких країн, як Ірак і Афганістан, які намагалися перетнути їхні кордони з боку Білорусі.

За словами трьох країн та Брюсселя, це було формою гібридної війни режиму Александра Лукашенка у відповідь на санкції, які ЄС наклав на Мінськ.

Литовські прикордонники і раніше розвертали мігрантів, спираючись на постанову уряду від серпня 2021 року. Тепер постанова стала законом.

У Латвії відкинули звинувачення Amnesty International у катуванні мігрантів з Білорусі

"У цьому геополітичному контексті у нас немає альтернативи: ми повинні захистити себе, і нам потрібні інструменти для цього", – заявила в парламенті міністерка внутрішніх справ Агне Білотайте.

Законодавство включає положення, згідно з якими мігранти, яких спіймали під час незаконного перетину, можуть бути повернуті назад за рішенням начальника місцевої прикордонної служби без можливості оскарження.

Згідно з міжнародним правом, мігранти мають право просити про притулок, і потенційних шукачів притулку заборонено відправляти туди, де їхньому життю або благополуччю може загрожувати небезпека.

Організація Amnesty International заявила, що ухвалений закон дозволяє відмовити у притулку людям, які потребують захисту.

Литва встановила 4-метровий паркан вздовж свого 690-кілометрового кордону з Білоруссю. За словами прикордонної служби Литви, цього року майже 900 мігрантів перетнули кордон і їх вислали. Багато хто потрапив у країну після того, як перерізав огорожу на кордоні.

У квітні цього року Литва вирішила подати позов проти Білорусі до суду ООН через шантаж мігрантами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: