Міністр оборони Польщі: Я ніколи не служив у СРСР, це брехлива пропаганда РФ

Четвер, 18 травня 2023, 17:39

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що за поширенням фейку про його нібито військову службу в Радянському Союзі може стояти Росія.

Таку заяву Блащак зробив в інтерв’ю виданню Gazeta Olsztyńska, повідомляє "Європейська правда".

Коментуючи фейк про свою "військову службу в СРСР", польський міністр оборони зауважив, що в Росії "брехлива пропаганда й дезінформація є нормою".

"Російська влада має багатий досвід у таких цинічних іграх, а кількість дезінформації та її "системність" просто лякає. Дії Кремля спрямовані на підрив єдності західних країн", – підкреслив він.

Польські фактчекери ще у 2022 році звернули увагу на поширення в маловідомому "виданні" Gazeta Plus нібито фотографії заяви Блащака від 1989 року, де він начебто прохає отримати паспорт СРСР терміном на два роки.

Це дало підстави нібито стверджувати, що ці два роки Блащак як член Польської об'єднаної робітничої партії пройшов військовий вишкіл у Радянському Союзі.

Як з’ясувалось, Блащак тоді як студент історичного факультету Варшавського університету мав поїхати на чотири дні до Вільнюса у складі наукового гуртка, та зрештою відмовився від поїздки – і, згідно із заявою Міноборони Польщі, ніколи не бував в інших республіках СРСР.

Польща не раз викривала пропагандистські прийоми Росії проти себе. Приміром, минулого року Кремль намагався виставити Польщу як країну, зацікавлену в нападі на своїх сусідів, з метою закріпити брехню про нібито агресивні плани польської сторони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: