Депутатка парламенту Естонії іде з посади через підозри у нецільовому використанні пожертв для України

П'ятниця, 19 травня 2023, 14:56

Депутатка парламенту Естонії Йоганна-Марія Лехтме оголосила про звільнення з посади після появи інформації про те, що її підозрюють у нецільовому використанні пожертв, які збиралися в Естонії для України через некомерційну організацію "Слава Україні".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Це моє особисте рішення. Як депутатка Рійгікогу я продовжила б перебувати під підвищеною увагою громадськості, що не дало б змоги встановити істину або провести справедливе розслідування. Я також хочу вберегти від проблем партію, яка незаслужено потрапила під тиск з боку громадськості", – сказала Лехтме.

Лехтме є членом парламентської фракції Eesti 200. При цьому вона не є членом партії, але показала найкращий результат у списку Eesti 200 на парламентських виборах до Рійгікогу. Партія увійшла до урядової коаліції.

Лехтме, як повідомляють у пресрелізі Eesti 200, не хоче давати оцінку висунутим проти неї звинуваченням, але продовжує підтверджувати, що дасть власні вичерпні відповіді під час розслідувань, порушених правоохоронними органами.

У п'ятницю видання Eesti Ekspress повідомило, що Лехтме, яка потрапила під підозру в нецільовому використанні пожертвувань, на попередньому місці роботи попалася на крадіжці і була змушена звільнитися.

Про це розповіла засновниця комунікаційної компанії Miltton Анніка Аррас. За її словами, Лехтме під час роботи на Аррас у проєкті EWA (Європейська жіноча академія) підробила документи про витрати і привласнила "чотиризначну суму євро". Шахрайство було виявлено пізніше, коли Лехтме вже працювала в Miltton.

Коли Аррас пред'явила Лехтме документи, що підтверджують привласнення, вони швидко уклали угоду, що Лехтме відшкодує відсутні гроші і звільниться з Miltton. Як часто робиться в таких випадках, Лехтме звільнилася "за згодою сторін".

Аррас пообіцяла Лехтме, що ця історія залишиться між ними за умови, що Лехтме більше ніколи не зробить нічого подібного. Крім того, Лехтме отримала попередження, що якщо вона коли-небудь нечесно скористається контактами, які вона отримала через Аррас, то про цю історію також стане відомо.

Лехтме не стала відповідати на запитання Eesti Ekspress про те, що сталося в Miltton, сказавши, що вона зможе це зробити тільки в середу наступного тижня.

Лехтме також заперечує нецільове використання пожертвувань у НКО "Слава Україні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: