У Фінляндії оформилися контури нової коаліції

Вівторок, 2 травня 2023, 10:08

У Фінляндії 2 травня почалися коаліційні переговори між обраними потенційними учасниками нового уряду.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

Перемовини очолює лідер партії-переможиці виборів "Національна коаліція" Петтері Орпо. 

Після попереднього етапу переговорів – ознайомлення з позиціями партій – до формування коаліції вирішили запросити правопопулістів "Справжніх фінів", які на другому місці за підсумками виборів, а також Шведську народну партію та християнських демократів. 

Найбільш складними переговори очікувано будуть у питаннях міграційної, кліматичної політики та політики щодо ЄС ("Справжні фіни", нагадаємо, євроскептики і декларують намір виходити із союзу, але не у найближчому майбутньому).

В економічних питаннях між позиціями політсил багато спільного, проте повного консенсусу також немає. 

Втім, Петтері Орпо висловив переконання, що з переговорів вони вийдуть зі сформованим урядом більшості.

"Я говорив з іншими лідерами партій, у нас спільне бачення того, у якому напрямку має рухатися країна. Які у нас виклики з економікою і держборгом. Які проблеми є у повсякденному житті людей і у світі, в якому ми живемо, які виклики ставлять перед нами війна в Україні та зміна клімату. Ми будемо разом вирішувати ці проблеми… Ми вийдемо з перемовин з хорошою урядовою програмою та урядом більшості", – заявив Орпо.

Про те, що зміна уряду у Фінляндії може означати для України, "ЄвроПравда" детально розповідала у статті "Фінляндія змінює владу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: