Італія створює коаліцію проти медичного маркування алкоголю, яке запровадить Ірландія

Вівторок, 23 травня 2023, 16:14

Італія прагне завадити запровадженню маркування на пляшках із алкоголем в Ірландії, яке міститиме зокрема інформацію про ризики виникнення раку, разом із групою інших країн Європейського Союзу.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Італійська сторона вважає, що обов’язкове медичне маркування алкоголю є порушенням свободи внутрішнього ринку та породжує "необґрунтовану тривогу" серед споживачів, заявив депутат Європарламенту від партії "Вперед, Італіє!" Раффаеле Неві.

"Неправильно створювати національні правила, які йдуть попереду європейських. Європа в цілому повинна створити єдині правила для всіх країн-членів. Ми будемо продовжувати просити національний уряд, щоб його голос був почутий в Європі", – додав він.

За даними Euractiv, проти рішення Ірландії висловились 13 членів ЄС. Серед них – Італія, Франція та Іспанія, на яких припадає виробництво 47% усього вина на території Євросоюзу. Вони працюють над спільним документом, спрямованим проти маркування алкоголю в Ірландії.

Крім того, разом із Болгарією, Грецією, Португалією, Словаччиною, Угорщиною та Чехією вони готують "неофіційний документ", в якому звернуться до Європейської комісії з проханням розпочати переговори з ірландським урядом із цього питання.

А асоціації виробників вина, пива та спиртних напоїв подали офіційні скарги до Єврокомісії з вимогою відкрити провадження проти Ірландії. Це питання буде обговорюватися виконавчим органом ЄС 21 червня.

Як повідомлялось, міністр охорони здоров’я Ірландії Стівен Доннеллі в понеділок затвердив постанови, які передбачають обов’язкове розміщення на етикетках алкогольних напоїв попереджень про їхню шкоду для здоров’я, зокрема ризик виникнення раку.

Положення постанов, які передбачають маркування алкоголю, набудуть чинності після трирічного перехідного періоду, тобто з 22 травня 2026 року. Та ще в січні цього року найбільша асоціація фермерів Італії Coldiretti розкритикувала наміри Ірландії запровадити обов’язкове маркування алкоголю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: