Що означає для України прихід правих до влади в Іспанії

Аналітика коротко
Середа, 31 травня 2023, 19:40

Неочікувано для іспанців результати місцевих виборів призвели до розпуску національного парламенту. 

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив про наміри провести дострокові парламентські вибори 23 липня.

Про те, що спричинило нову політичну кризу в королівстві і як це може вплинути на допомогу Україні, читайте в статті політолога, активіста української громади в Іспанії Андрія Якубува Іспанія, праворуч! Як дострокові вибори можуть змінити зовнішній курс Мадрида.

Політика прем’єра Іспанії Педро Санчеса останніх чотирьох років призвела до потужної критики як його, так і уряду загалом.

Навесні цього року уряд зіткнувся з вотумом недовірі, висунутим ультраправою партією Vox.

Щоправда, від цього голосування утрималася Народна партія (праві), де вважали найбільш дієвим способом висловити недовіру прем’єру голосування на місцевих виборах. Вони відбулися минулої неділі, коли вибирали владу в 12 з 19 автономних спільнот.

Власне, ці місцеві та регіональні голосування за передвиборчою риторикою стали виборами проти Санчеса. Іспанська соціалістична робітнича партія (ІСРП), яку представляє прем’єр Іспанії, програла місцеві вибори.

Як наслідок, соціалісти, які подекуди навіть змогли покращити свій минулий результат, загалом поступилися правим та ультраправим, які позбавили їх влади майже в усіх основних бастіонах, які були за ними останні чотири-вісім років.

А в місті та в регіоні Мадрид Народна партія покращила своє керівне становище, отримавши абсолютну більшість депутатів. 

Ультраправа партія Vox, з підтримкою довкола 10%, отримує золоту акцію для переходу до неї влади у значній частині муніципалітетів та низці автономних парламентів, де права Народна партія зайняла перше місце, але не має більшості. При цьому в значній кількості рад Vox до цього не була представлена.

Така перспектива здатна суттєво посилити позиції правих напередодні планових парламентських виборів. Тож у прем’єра не залишилося кращого вибору, аніж зіграти на випередження, оголосивши дострокові вибори.

Розрахунок Санчеса полягає в тому, що загроза приходу ультраправих до влади має мобілізувати прогресивного виборця. А разом з тим, щоб різні альтернативи його лівиці усвідомили помилку та подалися спільним блоком задля результату, який слугував би підтримкою його подальшого правління. 

Проте одночасно відкритим залишається питання, який вплив матиме на явку дата виборів, яка припадає на розпал літніх відпусток. Цей фактор може зіграти на руку як владі, так і опозиції.

Які загрози існують для України? Іспанія, хоч і на власному рівні, все ж є стабільним партнером українського оборонного відомства з низки ініціатив, навіть попри те, що участь Мадрида в "повітряній коаліції" поки залишається предметом діалогу.

Але якщо і Народна партія прийде до влади в Іспанії, то це виглядає гарною новиною для України.

Зокрема, лідер партії Альберто Нуньєс Фейхоо ще влітку минулого року проявив ініціативу щодо зустрічі з українським послом та виступив за всебічну допомогу Україні.

Але, можливості правого уряду передбачувано залежатимуть від ультраправої Vox. А її позиція наразі неоднозначна.

Зокрема, частина електорату Vox може бути русофільською через нерозвінчаний міф про відповідні традиційні цінності та притаманний Іспанії антиамериканізм. А в питаннях внутрішньої політики Vox також симпатизує ще одному "симпатику" України Віктору Орбану. 

Втім, є всі шанси сподіватися на те, що підтримка України не розколе праву коаліцію.

Докладніше – у матеріалі Андрія Якубува Іспанія, праворуч! Як дострокові вибори можуть змінити зовнішній курс Мадрида.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: