У МЗС РФ поки не бачать перспектив продовження "зернової угоди"

Понеділок, 5 червня 2023, 14:30

У Москві поки не бачать перспектив продовження "зернової угоди", консультації тривають.

Про це заявив у понеділок заступник голови МЗС РФ Сергєй Вершинін, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Интерфакс".

"Ми їх не бачимо. Але ми продовжуємо, природно, консультації з оонівськими представниками щодо обох частин тих пакетних домовленостей, які були підписані в липні минулого року", – сказав він.

Вершинін зазначив, що "це допомогло б забезпечити кращу продовольчу безпеку".

"Але існуючі суттєві перекоси, на які ми вказували раніше, досі не усунені. Їх треба усувати", – зазначив заступник міністра.

Відповідаючи на запитання про те, чи може російська сторона вжити якихось заходів у відповідь у рамках нинішньої угоди, якщо умови щодо запуску аміакопроводу не будуть виконані, він сказав: "У будь-якому разі ми виходимо з того, що укладені наявні домовленості мають виконуватися в повному обсязі: без перекосу в той чи інший бік. Інакше такі дозволеності не працюватимуть".

Як повідомлялося, Київ може дозволити транзит російського аміаку через українську територію, якщо отримає гарантії від Росії та ООН, що Чорноморська зернова ініціатива буде працювати без перешкод.

У вересні 2022 року президент Володимир Зеленський називав умовою відновлення експорту російського аміаку повернення Росією військовополонених. Пізніше у ЗМІ писали, що умовою є розширення "зернової угоди", аби вона містила більше українських портів і ширший спектр товарів.

Нагадаємо, в середині травня, незважаючи на погрози Росії вийти з угоди, Чорноморська зернова ініціатива була продовжена ще на два місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: