Макрон виступив проти плану НАТО щодо офісу в Токіо

Вівторок, 6 червня 2023, 07:37

Президент Франції Еммануель Макрон заперечив проти пропозиції НАТО відкрити офіс в Токіо, бо вважає, що Альянс має зосередитись на північноатлантичному регіоні.

Як пише "Європейська правда", про це з джерел стало відомо Financial Times.

Опір Франції ускладнив багатомісячні дискусії в НАТО щодо створення першого форпосту альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні, за словами восьми осіб, знайомих з ситуацією.

Поштовх до відкриття невеликої бази в Токіо наступного року з'явився в той час, коли США і Японія закликають Європу до більшої участі в питаннях безпеки в Азії, особливо на тлі зростаючого занепокоєння з приводу можливих військових дій Китаю проти Тайваню.

Але це рішення збіглося з тим, що Пекін розкритикував зусилля США зі створення так званих антикитайських коаліцій в Індо-Тихоокеанському регіоні, які він порівнює з "азійським НАТО".

Один французький чиновник заявив, що Париж вважає, що статут НАТО вимагає від альянсу обмежити географічне охоплення "північною Атлантикою". Але він також припустив, що це може підірвати довіру у відносинах з Китаєм у зв'язку з війною в Україні, особливо в тому, що стосується прохання до Пекіна не постачати зброю Росії.

Один із співрозмовників, знайомий з дебатами всередині НАТО, сказав, що Франція неохоче підтримує все, "що сприяє посиленню напруженості у відносинах між НАТО і Китаєм".

Виступаючи на конференції минулого тижня, Макрон заявив, що НАТО не повинен розширювати свою діяльність за межі Північної Атлантики, і додав: "Якщо ... ми будемо підштовхувати НАТО до розширення спектру і географії, ми зробимо велику помилку".

Опір Макрона з'явився через два місяці після того, як він розлютив США та інших союзників, запропонувавши під час візиту до Китаю, щоб Європа дистанціювалася від напруженості у відносинах між США і Китаєм щодо Тайваню.

Створення офісу НАТО вимагає одностайної підтримки Північноатлантичної ради, найвищого політичного керівного органу трансатлантичного альянсу, а це означає, що Франція має право заблокувати цей крок. У НАТО відмовилися надати подробиці про "поточні дискусії".

Японський уряд не коментує ситуацію. Але японський чиновник сказав, що Токіо хоче зміцнити зв'язки з альянсом.

Японія і НАТО обговорюють відкриття офісу в Токіо з того часу, як прем'єр-міністр Сіндзо Абе відвідав штаб-квартиру НАТО в 2007 році. У 2018 році Токіо відкрив філію НАТО в Брюсселі. Прем'єр-міністр Фуміо Кішіда, який минулого року став першим японським лідером, що взяв участь у саміті НАТО, приєднається до майбутньої зустрічі в Литві в липні.

НАТО має більше десятка офісів зв'язку або делегацій по всьому світу, в тому числі в Україні і Молдові. Більшість з них невеликі і призначені для підтримки контактів з урядом і військовими країни перебування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: