У Латвії хочуть заборонити російську мову в оплаченій передвиборчій агітації

Четвер, 8 червня 2023, 14:25

У Латвії відповідальна комісія Сейму з державного управління та самоврядування завершила роботу над підготовкою законопроєкту "Про передвиборчу агітацію", мета якого – обмежити використання російської мови у політичній рекламі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Delfi.

Голова комісії Сейму з державного управління та самоврядування Дайга Мієріня пояснила LETA, що вимога до використання державної мови буде стосуватися лише оплаченої передвиборчої агітації та агітаційних матеріалів. Водночас на очних зустрічах кандидати в депутати зможуть вільно спілкуватися зі своїми потенційними виборцями будь-якими мовами, включаючи російську.

Під дію поправок підпадуть передвиборчі агітаційні та агітаційні матеріали, які розміщуються у радіо- та телепрограмах електронних мас-медіа, відкритих та закритих майданчиках загального користування, періодичних виданнях, інформаційних бюлетенях, книгах та інших друкованих виданнях передвиборчого періоду. Всі ці матеріали можуть бути тільки державною мовою, а також латгальською мовою.

Також законодавці наполягають на тому, що платна передвиборча агітація в інтернеті також може бути лише латиською, а також латгальською мовою.

Одночасно поправки передбачають, що в період передвиборчої кампанії перед виборами до Європарламенту і виборами до самоврядування агітаційні матеріали можуть включати переклад офіційними мовами країн ЄС, російська мова такою не є. У таких випадках зміст державною мовою не може бути меншим за обсягом змісту мовою країни ЄС.

Центру державної мови буде надано право ініціювати адміністративний процес за порушення у використанні державної мови у передвиборчій агітації.

Нагадаємо, минулого року в Латвії пропонували зобов'язати біженців з України відвідувати курси латиської мови з 2024 року, але Сейм країни цю ініціативу не підтримав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: