Ісландія призупиняє діяльність посольства в Росії

П'ятниця, 9 червня 2023, 16:40

Міністерка закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір ухвалила рішення призупинити діяльність посольства країни у Москві з 1 серпня з огляду на "нинішню ситуацію".

Про це йдеться в заяві МЗС Ісландії, повідомляє "Європейська правда".

Відомство у п’ятницю повідомило посла Росії про рішення призупинити роботу посольства, а також звернулося до Москви з проханням обмежити діяльність свого посольства в Рейк'явіку та знизити рівень дипломатичного представництва.

"Це нелегке рішення, оскільки Ісландія має багаті відносини з народом Росії з моменту здобуття незалежності в 1944 році. Однак нинішня ситуація просто не дозволяє невеликому зовнішньополітичному відомству Ісландії мати посольство в Росії", – пояснила Гильфадоттір.

"Я сподіваюся, що колись умови дозволять нам мати нормальні і плідні відносини з Росією, але це залежить від рішень, ухвалених Кремлем", – додала вона.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував ісландській колезі за ухвалене рішення. "Росія має бачити, що варварство веде до повної ізоляції. Я закликаю інші держави наслідувати приклад Ісландії", – написав він у Twitter.

Ісландія має лише вісімнадцять закордонних посольств, розташування яких обирає "відповідно до рівня економічних, політичних і культурних зв'язків або співпраці у сфері розвитку", пояснює МЗС країни.

"Наразі комерційні, культурні чи політичні відносини з Росією перебувають на найнижчому рівні. Таким чином, продовження діяльності посольства Ісландії в Москві більше не є виправданим", – йдеться в повідомленні.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Ісландія активно підтримувала Україну, зокрема передавала транспорт і польовий госпіталь на потреби Збройних Сил.

У березні прем’єрка Ісландії Катрін Якобсдоттір разом з міністром закордонних справ приїздила до Києва, а на початку травня брала участь у саміті лідерів Північної Європи та України у Гельсінкі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: