Сійярто відгукнувся про російський підручник, де революцію 1956 року називають "фашистською"

П'ятниця, 1 вересня 2023, 18:30

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто став першим угорським посадовцем, який прокоментував російський пропагандистський підручник, де учасників Угорської революції 1956 року називають "фашистами".

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на угорський портал Index, Сійярто сказав журналістам на пресконференції в Будапешті.

Відповідаючи на питання, як угорський уряд оцінює перекручення історичних подій в офіційно затвердженому для використання підручнику в Росії, Сійярто сказав, що "є деякі питання, які уряд навіть не воліє обговорювати".

Міністерство правди Орбана. Як працює антиукраїнська та антизахідна пропаганда в Угорщині

"Історія Угорщини, угорського народу та його прагнення до свободи має поважатись усіма. 1956 рік, торішня революція, є одним із найславетніших моментів угорської історії, коли угорський народ поклав життя за власну свободу й суверенітет своєї країни", – підкреслив міністр.

Він додав, що Будапешт "відмовляється приймати й заперечує будь-які твердження протилежного".

Довідково. Причиною Угорського повстання в жовтні 1956 року, або Угорської революції, стало посилення радянського контролю над країною, в якій понад десятиліття тривав диктат комуністичної партії. Через дванадцять днів повстання придушили; понад 2500 угорців, зокрема й лідера революції Імре Надя, призначеного під тиском вулиці прем’єр-міністром, стратили.

У підручнику з історії для 11-х класів, офіційно затвердженого до використання в Росії, учасників Угорської революції-1956 називають фашистами та "повсталими радикалами", що боролися проти радянських пам’ятників.

"Каталізатором угорської кризи стали дії західних спецслужб та внутрішньої опозиції, яку вони підтримували", – стверджує "підручник історії" і додатково критикує угорців за те, що вони "вирішили відмовитися від сталінської спадщини".

Більше про скандал із російським "підручником історії" читайте у статті "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: