Лідери ЄС підтримали розширення "шляхів солідарності" для експорту з України – заява

П'ятниця, 27 жовтня 2023, 16:55

Європейська рада за підсумками зустрічі в Брюсселі в четвер і п’ятницю підтримала допомогу Україні у збільшенні обсягів експорту сільгосппродукції на тлі виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи в липні.

Про це йдеться в підсумковому документі саміту, повідомляє "Європейська правда".

Лідери ЄС заявили, що одностороннє рішення РФ вийти із "зернової угоди", обстріли нею українських зерносховищ і портів та блокування Чорного моря "свідчать про те, що Росія продовжує перетворювати продовольство на зброю та підривати глобальну продовольчу безпеку".

Вони підкреслили важливість безпеки й стабільності в Чорному морі та висловили підтримку всім зусиллям, спрямованим на сприяння експорту українського зерна та іншої сільськогосподарської продукції до країн, які найбільше її потребують.

Реклама:

"Рада закликає до подальшого розширення пропускної спроможності "Шляхів солідарності" ЄС для сприяння транзиту та експорту до цих країн і пропонує Комісії запропонувати нові заходи з цією метою", – йдеться у висновках.

Нагадаємо, проєкт "Шляхи солідарності" Україна та ЄС почали впроваджувати у березні минулого року у відповідь на блокаду українських портів. Відтоді завдяки цьому механізму Україна експортувала понад 51,5 мільйона тонн сільськогосподарської продукції та ще понад 42 мільйони – несільськогосподарської (наприклад, сталь і дерево).

Крім того, Україна організувала власний маршрут експорту збіжжя Чорним морем і домовилась із низкою держав про допомогу з вивезенням сільгосппродукції.

Читайте також: Більш ніж тимчасовий захід: чим став для України проєкт ЄС "Шляхи солідарності".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: