Гренландські льодовики тануть у п'ять разів швидше, ніж 20 років тому

Субота, 11 листопада 2023, 10:27

Глобальне потепління збільшило швидкість танення льодовиків у Гренландії в п’ять разів за останні 20 років.

Про це заявили в п’ятницю вчені з Копенгагенського університету, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Танення льоду в Гренландії викликає особливе занепокоєння, оскільки давній льодовий покрив містить достатньо води, щоб підняти рівень моря принаймні на 6 метрів, якщо він повністю розтане.

Дослідження тисячі льодовиків у цьому районі показало, що швидкість танення увійшла в нову фазу за останні два десятиліття, сказав агентству Андерс Анкер Бьорк, доцент кафедри наук про Землю та управління природними ресурсами Копенгагенського університету.

Реклама:

"Існує дуже чітка кореляція між температурою, яку ми відчуваємо на планеті, і змінами, які ми спостерігаємо в тому, як швидко тануть льодовики", – сказав Бьорк.

Льодовики зменшуються в середньому на 25 метрів на рік, у порівнянні з 5-6 метрами близько двох десятиліть тому. Такого висновку вчені дійшли після вивчення розвитку льодовиків протягом 130 років за допомогою супутникових зображень і 200 тисяч старих фотографій.

Світ уже потеплішав майже на 1,2°C вище за доіндустріальну температуру, і 2023 рік практично напевне буде найтеплішим за 125 тисяч років, заявили вчені з Європейського Союзу на початку цього місяця.

Танення льодового покриву Гренландії спричинило 17,3% спостережуваного підвищення рівня моря між 2006 і 2018 роками, а льодовики – 21%. У Гренландії налічується близько 22 тисяч льодовиків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: