Глава МЗС Люксембургу емоційно звернувся до делегації РФ на засіданні ОБСЄ

Четвер, 30 листопада 2023, 17:12

Глава МЗС Люксембургу Ксав’є Беттель під час виступу на міністерському засіданні ОБСЄ звернувся безпосередньо до російської делегації, заявивши, що справжня сила – у тому, щоб припинити страждання мільйонів людей.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Примітно, що Беттель, який 10 років був прем’єром Люксембургу і є відкритим геєм, не читав свій виступ з аркуша та не зводив очей з росіян.

Спочатку він згадав, що має російське коріння, адже його бабуся була з Росії.

Реклама:

"Маючи російські корені, і маючи російські контакти, я скажу, може, це когось і шокує, – але в мене були хороші стосунки з Владіміром Путіним, я мав з ним телефонні розмови, обмінювався думками", – розповів Беттель.

За його словами, після початку повномасштабної війни він телефонував і Путіну, і Володимиру Зеленському. Він зазначив, що інші лідери його навіть критикували за намагання говорити з Путіним, адже це виглядало порушенням єдності.

"Після Бучі я відчув, що бажання знайти рішення немає. Мені сумно. Своєю поведінкою ви зруйнували все, що ми збудували: культурні, політичні, економічні відносини", – зазначив він і пригадав, що в розмові з Путіним казав йому, що його найкращі друзі тепер КНДР, Сирія і Еритрея.

"Він казав мені про російську мову, нацистів, біолабораторії... Але ми бачимо, що наратив вашої сторони – неправильний. Розпочати війну – просто. Закінчити війну – це риса лідерів", – заявив прем’єр Люксембургу.

На його думку, ніколи не пізно визнати, що ти вчинив велику помилку.

"Ви зробили велику помилку. Я не буду тут, щоб почути відповідь Лаврова. Але спиніться. Спиніть те, що не має пояснення, що не має причини. Повірте, сила не в тому, щоб показати, що ви сильніші, а в тому, щоб припинити страждання мільйонів людей", – підкреслив Беттель.

Слід зазначити, що ще перебуваючи на посаді прем’єра Ксав’є Беттель жорстко розкритикував главу угорського уряду Віктора Орбана за його взаємодію з російським президентом Владіміром Путіним. 

Нагадаємо, українська делегація залишила зал засідань міністерської зустрічі ОБСЄ у Скоп'є, коли почав виступати глава МЗС Росії Сергєй Лавров.

Після завершення виступу Лавров одразу залишив зал засідань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: