План Британії щодо депортації шукачів притулку до Руанди під ударом через відставку міністра

Четвер, 7 грудня 2023, 09:37

Проєкт надзвичайного законодавства від прем'єра Великої Британії Ріші Сунака, що покликаний відкрити шлях для депортації шукачів притулку до Руанди, зазнав серйозної невдачі після того, як молодший міністр з питань імміграції Роберт Дженрік пішов у відставку.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Пояснюючи свою відставку, Дженрік заявив, що пропозиції прем'єра Сунака, який таким чином сподівався задовольнити критиків з правого крила керівної Консервативної партії, не йдуть достатньо далеко у вирішенні проблеми.

"Законопроєкт про безпеку Руанди" був опублікований наступного дня після підписання Великою Британією нового договору з Руандою. Він покликаний подолати рішення найвищого суду про те, що запропонована урядом схема відправки тисяч шукачів притулку до східноафриканської країни була незаконною.

Реклама:

Уряд заявив, що законопроєкт є "найжорсткішим імміграційним законодавством, яке коли-небудь запроваджували", і що він буде швидко пропущений через парламент, але той одразу ж розділив консерваторів та викликав розмови про подальші юридичні проблеми.

За словами одного з консерваторів, який є членом парламенту, той факт, що законодавство все ще дозволяє суду розглядати апеляцію за певних обставин, є "запрошенням позивачам завалювати суди безпідставними позовами".

"Ставки для країни надто високі, щоб ми не прагнули посилити захист, необхідний для припинення каруселі правових проблем", – сказав Дженрік у листі про свою відставку, який він опублікував у Twitter (X).

У своїй відповіді Сунак заявив, що колега неправильно зрозумів ситуацію.

"Якби ми повністю усунули суди, ми б зруйнували всю схему. Не було б сенсу приймати закон, який залишив би нас без місця, де люди могли б позиватися", – сказав він, додавши, що уряд Руанди не погодився б на це.

Раніше Британія підписала з Руандою нову угоду щодо депортації шукачів притулку в цю країну, яку називають спробою реанімувати ідею після того, як найвищий суд Британії визнав її невідповідною законодавству.

За новим договором, який підписав міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі і який замінює незобов’язуючий меморандум, Руанда, як стверджує Лондон, не буде висилати відправлених туди шукачів притулку у країни, де є загроза для їхнього життя чи свободи.

Саме це застереження було ключовим у рішенні суду проти цієї схеми, що стало серйозним ударом для міграційної політики уряду консерваторів. 

Питання зменшення імміграції стає все гострішим для чинного прем’єра Ріші Сунака, зокрема після уточнень, що у 2022 році імміграція до Британії – переважно легальними шляхами – встановила рекорд. Обіцянка "зупинити човни" є однією з ключових цілей, які прем’єр визначив для уряду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: