Глава МЗС Польщі озвучив пом’якшені вимоги щодо репарацій від Німеччини

Неділя, 11 лютого 2024, 08:20

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський значно пом'якшив вимоги Варшави щодо репарацій від Німеччини і запропонував альтернативне вирішення давньої суперечки.

Про це він сказав в інтерв'ю Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

Сікорський не повторив вимогу попереднього польського уряду про виплату до 1,3 трильйона доларів компенсації за руйнування, спричинені нацистською окупацією. Партія "Право і справедливість" (PiS) висунула цю вимогу Берліну у 2022 році.

"Якщо Берлін хоче перерахувати гроші – будь ласка. Ми навіть зробимо знижку, якщо гроші надійдуть до кінця року. Але серйозно: гроші – це складне питання під час війни і кризи", – сказав він.

Реклама:

Натомість глава МЗС Польщі запропонував німецькому уряду дати "видимий знак" того, що Німеччина визнає шкоду, завдану Польщі під час окупації, наприклад, "центр документації, центр діалогу, який визнає страждання поляків, а також меморіал".

"Може бути й інший видимий знак, наприклад, відбудова німцями однієї зі зруйнованих ними будівель у Варшаві, можливо, Саксонського палацу", – додав Сікорський.

Він також припустив, що німці "могли б також фінансувати медичну допомогу для тих, хто вижив" або "інвестувати в обороноздатність наших країн, щоб ми могли разом захистити себе від Путіна".

"Німці мають крихку пам'ять. Вони знають про Голокост і пам'ятають про блокаду Ленінграда і Сталінграда. Але вони забули, що вони зробили з польським цивільним населенням", – додав міністр.

Як відомо, попередня партія влади "Право і справедливість" наполягала, що сучасна Німеччина має сплатити велетенські репарації за збитки, завдані Польщі внаслідок агресії нацистської Німеччини. 

У Берліні у відповідь заявляли, що питання репарацій і компенсації збитків від війни є закритим.

Детально на цю тему – у статтіВимога на трильйони: куди заведе спроба Польщі стягнути репарації з Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: