У Сеймі Литви не виключили, що Науседі може загрожувати імпічмент

Новини — Середа, 27 березня 2024, 10:18 —

Віцеспікер Сейму Литви Паулюс Саударгас не виключає, що президенту Гітанасу Науседі може загрожувати імпічмент.

Його заяву наводить Delfi, повідомляє "Європейська правда".

Коментарі Саударгаса з'явилися після публікації висновків парламентської комісії, в яких йшлося, що розвідувальне агентство надавало переваги Гітанасу Науседі, коли він балотувався на пост президента у 2019 році.

Однак, за його словами, Конституційний суд має оцінити, чи порушив президент свою присягу, відмовившись давати свідчення перед парламентською комісією.

Реклама:

"Мабуть, є така ймовірність (імпічменту. – Ред.)… Порушив він присягу чи ні, сам Сейм відповісти не може, це може зробити Конституційний суд. Це один зі способів", – зазначив Саударгас.

Водночас він підкреслив, що депутати ще мають затвердити висновки комісії, яка розглянула історію інформатора Департаменту держбезпеки.

"Можливо, ще якісь відповіді будуть представлені публічно або під час розгляду в Сеймі, і тоді ми побачимо, куди рухається ця ситуація. Я б не виключав жодних сценаріїв", – додав Саударгас.

За даними комісії, директор Департаменту держбезпеки Дарюс Яунішкіс перед виборами 2019 року збирав інформацію – дані розвідки та контррозвідки – про оточення Науседи, який мав намір брати участь у виборах. Йшлося про його членів команди, штабу та спонсорів. 

Про це департамент нібито попросив сам Науседа або ж надійшло прохання за його дорученням.

Науседа відмовився давати показання у розслідуванні комісії, чим, згідно з висновком парламентарів, порушив присягу. 

В офісі президента Литви заявили, що розслідування є політичним і спрямованим на вплив на результати президентських виборів у травні.

Науседа залишається лідером в опитуваннях за менш ніж два місяці до виборів президента в країні і ще більше відривається від конкурентів.

Останні опитування свідчили, що Науседа поступово нарощує свою підтримку на президентських виборах. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: