Глава МЗС Латвії йде у відставку на тлі скандалу зі спецрейсами

Новини — Четвер, 28 березня 2024, 13:17 —

Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш оголосив про свою відставку. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Delfi.

У четвер Каріньш зустрівся з прем'єр-міністеркою Евікою Сілінею, щоб обговорити ситуацію з використанням приватних рейсів для робочих поїздок, коли він очолював попередній уряд.

Після зустрічі Каріньш зробив коротку заяву для ЗМІ, в якій повідомив, що поінформував Сіліню про свою відставку. Він сказав, що залишить посаду 10 квітня, коли Сейм прийме рішення про його відсторонення.

Реклама:

За неофіційною інформацією порталу Delfi, наступницею Каріньша може стати депутатка Сейму Занда Калніня-Лукашевіца, яка має багаторічний досвід роботи у сфері закордонних справ і раніше обіймала посаду парламентського секретаря в Міністерстві закордонних справ.

Генеральна прокуратура Латвії 23 березня розпочала кримінальний процес щодо можливої розтрати коштів у зв'язку з використанням Каріньшем приватних авіарейсів під час перебування на посаді прем'єра.

Прем'єрка Евіка Сіліня раніше сформувала комісію для оцінки відповідальності посадовців у зв'язку з польотами свого однопартійця та глави МЗС, які викликали широку критику з боку громадськості.

Згідно з узагальненими даними, Каріньш літав спецрейсами для участі в заходах не 18, а щонайменше 36 разів. На це було витрачено понад 1,3 мільйона євро.

Каріньш заявляв, що не збирається йти у відставку на тлі скандалу зі спецрейсами. Він наголошував, що завдяки їм він зміг максимально швидко зустрітися зі світовими лідерами в складних логістичних умовах і тим самим зміцнити роль Латвії в ЄС і НАТО. 

Каріньш – другий номер у списку партії "Нова Єдність" на майбутніх виборах до Європарламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: