Як Сербія ставить ультиматум Європі та може піти на розрив із ЄС

Аналітика коротко
Новини — Субота, 30 березня 2024, 08:57

Вже ближчим часом Рада Європи запросить Косово до своїх лав. 

Це приголомшливий удар по Сербії, яка вважає цю частково визнану державу своєю частиною.

Белград готує відповідь на цю геополітичну поразку і вже навіть публічно погрожує, що вийде з Ради Європи, якщо Косово стане членом організації. Але цей крок автоматично означатиме кінець євроінтеграції Сербії.

Тож Балканський регіон зараз – на порозі карколомних змін, пише редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко в статті Капкан для проросійської Сербії. Як вступ Косова до Ради Європи змінює розклади в регіоні. Далі – короткий її виклад. Також пропонуємо подивитися наш відеоблог про геополітичну поразку Сербії. 

Реклама:

Рада Європи, яка разом із Євросоюзом є ключовою міжнародною організацією на континенті, цього тижня вийшла на фінішну пряму у питанні вступу Косова до своїх лав

У середу у Парижі на засідання зібрався політичний комітет ПАРЄ, тобто Парламентської асамблеї Ради Європи. На порядку денному було лише одне змістовне питання: затвердити звіт, який дасть зелене світло вступу Косова до Ради Європи.

Джерела "Європейської правди", поінформовані про засідання політичного комітету ПАРЄ, та ті, хто брав у ньому участь, кажуть, що Сербія билася до останнього, намагаючись зірвати рішення комітету. 

Але розвиток подій на закритому засіданні лише підтвердив, наскільки ізольованою лишилася Сербія.

У критичний момент її кинули напризволяще усі партнери. У тому числі, Греція.

Зрештою, рішення, яке в Белграді вважають катастрофічним, ухвалили 31 голосом "за". "Проти" проголосували чотири депутатки з Сербії, один грек утримався.

Показово, що цього разу свого друга, президента Сербії, Вучича кинув навіть угорський прем’єр Віктор Орбан!

Але головне те, що майже одностайне голосування у комітеті не лишає сумнівів: на сесії ПАРЄ, яка відбудеться у Страсбурзі у третій тиждень квітня, Асамблея остаточно затвердить це рішення без жодних "антикосовських" правок.

Далі за процедурою потрібне ще одне голосування у комітеті міністрів РЄ, і там також є голоси.

Виходячи з темпів, які набрав процес, можна бути майже впевненим, що комітет міністрів Ради Європи проголосує рішення на міністерській зустрічі 16-17 травня у Люксембурзі.

Далі у Приштині мають ратифікувати Європейську конвенцію з прав людини (нуль сумнівів, що це стане суперпріоритетним завданням для тамтешнього парламенту, а підтримка буде одностайною), передати ратифікаційні документи до Страсбурга – і процес вступу для Косова завершиться. 

Слід також нагадати, що політичний вплив проросійської Сербії в організації зменшився саме після виключення Росії з її лав через повномасштабну агресію проти України. Після цього Косово і вирішило скористатися шансом.

Коли ситуація щодо членства Косово в РЄ пішла у розвиток, реакція Белграда стала більше схожою на істерику.

Для Вучича і його партії це може мати катастрофічні електоральні наслідки. Що робити у цій ситуації – геть не зрозуміло.

Виборці чекатимуть жорстких дій Белграда.

Вихід країни з Ради Європи, чим лякає Вучич, означатиме зупинку навіть номінального руху країни до ЄС.

Держава, що не є членом РЄ, не може бути навіть кандидатом.

Тож сербська влада опинилася на роздоріжжі. Кожен зі шляхів є загрозливим. Можна втратити або підтримку виборців, або європейський статус, або і те, і те одразу. 

Докладніше – в матеріалі Сергія Сидоренка Капкан для проросійської Сербії. Як вступ Косова до Ради Європи змінює розклади в регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: