ЄСПЛ відхилив позов російського співака Кіркорова, який оскаржував заборону в’їзду до Литви

Новини — Четвер, 18 квітня 2024, 14:44 —

Європейський суд з прав людини визнав неприйнятною скаргу російського поп-співака Філіпа Кіркорова щодо рішення Литви заборонити йому в’їзд в країну, рішення є фінальним.

Про це повідомила пресслужба ЄСПЛ, пише "Європейська правда".

ЄСПЛ відхилив як неприйнятну скаргу російського співака Філіпа Кіркорова, який має громадянство Росії і Болгарії, на рішення литовської влади від 2021 року заборонити йому в’їзд до Литви з міркувань нацбезпеки. Це рішення є фінальним. 

Суд вирішив, що рішення Литви мало під собою легітимне підґрунтя і за національним, і за європейським законодавством. 

Реклама:

"В цілому Суд дійшов висновку, що оцінка литовської влади, заснована на заявах та діях позивача, не була свавільною чи необґрунтованою. Зокрема, позивач відкрито казав, що підтримує дії Росії щодо Криму і казав про себе, що є представником Владіміра Путіна на сцені", – зауважують у комюніке.

ЄСПЛ вирішив, що матеріали справи не дають підстав вважати, що литовські суди – де Кіркоров оскаржував рішення – помилково оцінили факти чи упереджено застосовувати законодавство. Суд погодився з литовськими судами у тому, що заборона в’їзду для російського співака не була непропорційною, та врахував, що його права як громадянина країни-члена ЄС (Болгарії) лише частково обмежені – забороною в’їзду до Литви, з якою він не має тісних зв’язків.  

Також Суд зауважив, що Кіркоров ще не вичерпав можливості для оскарження у національних судах збитків, яких він зазнав через скасовані концерти.  

Суд у рішенні врахував також те, що і Сейм Литви, і Європарламент визнають необхідність викривати російську дезінформацію і пропаганду.  

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни Росії проти України в'їзд Кіркорову заборонили також Естонія і Латвія

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: