У НАТО попередили Грузію, що закон про "іноагентів" несумісний з курсом на членство

Новини — Середа, 15 травня 2024, 11:31 —

У НАТО попередили грузинську владу, що рішення ухвалити скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу" несумісне з її західним курсом, у тому числі з планами на членство в Альянсі.

Як повідомляє "Європейська правда", такий коментар від імені Альянсу опублікувала речниця Фара Дахлалла. 

У НАТО закликали Грузію змінити курс і поважати право жителів країни на мирний протест.

"Рішення уряду Грузії ухвалити законодавство про так званих "іноземних агентів" – це крок у неправильному напрямку і віддаляє Грузію від європейської та євроатлантичної інтеграції", – зазначила Дахлалла. 

Реклама:

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії схвалив у фінальному третьому читанні скандальний проєкт "Про прозорість іноземного впливу", під парламентом поліція почала розганяти людей, сталися сутички й затримання. Перед тим депутати побилися під час дебатів.

Росія виграє Грузію. Як ЄС та США втрачають вплив на Тбілісі та чи реально це розвернути

Помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії, який того ж дня був у Грузії, попередив про можливість санкцій проти грузинських посадовців. 

МЗС Британії заявило, що ухвалення парламентом Грузії закону про "іноагентів" і переслідування протестувальників суперечить євроатлантичним прагненням Грузії.

Генсек Ради Європи здивувалась, що грузинська влада не стала чекати висновок Венеційської комісії щодо проєкту, та закликає зважати на нього, коли оцінку опублікують. Також вона висловила стурбованість звістками про залякування і побиття опозиційних політиків та активістів. 

Дивіться також відео "ЄвроПравди": Грузія продовжить опір. Чи вдасться протестам врятувати європейський курс Тбілісі?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: