Туреччина пояснила, чому зупинила торгівлю з Ізраїлем

Новини — П'ятниця, 3 травня 2024, 09:42 —

Туреччина заявила, що призупинила торгівлю з Ізраїлем через його наступ у секторі Гази та "посилення гуманітарної трагедії".

Про це оголосило Міністерство торгівлі Туреччини, пише "Європейська правда".

Міністерство зазначило, що ці заходи діятимуть до тих пір, поки Ізраїль не дозволить "безперебійний і достатній потік" допомоги в Газу.

Bloomberg: Туреччина припинила торгівлю з Ізраїлем

Реклама:

У заяві зазначено, що експортне обмеження, яке діє з 9 квітня, буде відтепер застосовуватися до всієї експортної та імпортної продукції. 9 квітня Туреччина оголосила про обмеження експорту 54 груп товарів до Ізраїлю.

"Туреччина буде суворо і рішуче виконувати ці нові заходи, поки ізраїльський уряд не дозволить безперебійний і достатній потік гуманітарної допомоги в Газу", – сказано у заяві турецького міністерства.

У 1949 році Туреччина була першою країною з мусульманським населенням, яка визнала Ізраїль. Але за останні десятиліття відносини погіршилися.

У 2010 році Туреччина розірвала дипломатичні відносини з Ізраїлем після того, як 10 пропалестинських турецьких активістів були вбиті в зіткненнях з ізраїльтянами, які піднялися на борт турецького судна, що намагалось прорвати ізраїльську морську блокаду сектора Гази.

За даними турецького статистичного інституту, у 2023 році товарообіг між країнами становив 6,8 млрд доларів, з яких 76% припадало на турецький експорт.

Напередодні Туреччина оголосила про плани приєднатися до справи ПАР у найвищому суді ООН як позивач, звинувачуючи Ізраїль у вчиненні геноциду на палестинських територіях.

А раніше у квітні президент Ердоган прийняв у Стамбулі ватажка ХАМАС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: