Президентка Європарламенту прогнозує початок переговорів про членство з Україною у червні

Новини — Четвер, 9 травня 2024, 15:29 —

Офіційні переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися до кінця першого півріччя 2024 року.

Таку оцінку оприлюднила президентка Європарламенту Роберта Метсола на пресконференції у Києві у день Європи, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Попри те, що рішення щодо цього ухвалюється державами членами без участі парламенту, Метсола заявила про підстави для оптимізму.

"Вступні переговори мають розпочатися якнайшвидше, і я оптимістична щодо того, що переговорна рамка може бути схвалена державами-членами ЄС у червні", – заявила вона. Як відомо, з 1 липня у Раді ЄС починається період головування Угорщини, тому важливо ухвалити необхідні рішення до цього, ще за бельгійського головування.

Реклама:

Роберта Метсола також запевнила українського президента Володимира Зеленського у тому, що попри вибори нового скликання Європарламенту Україна збереже прихильність цього органу.

"Європарламент надасть Україні усю можливу допомогу, щоби просунутися у виконанні усіх необхідних кроків на її європейському шляху. І ми лишимося настільки відкритими у цій підтримці, як і були", – заявила вона.

Метсола нагадала, що Європарламент "був першою європейською інституцією, яка закликала надати Україні статус кандидата, а потім – (першою інституцією ЄС, яка закликала) розпочати переговори про вступ".

Як повідомляла Європейська правда, у День Європи 9 травня президентка Європарламенту приїхала до Києва.

На зустрічі з нею Володимир Зеленський заявив, що вважає необхідним вступ Грузії та Білорусі до ЄС свого часу.

У червні у ЄС відбудуться вибори нового складу Європарламенту. Детальніше про це – у статті  про "євровибори" 2024 року, важливі для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: