ВТО меняет правила. Что это означает для Украины

Понедельник, 21 декабря 2015, 16:28 — Владислава Рутицкая, заместитель главы Минагрополитики

Минулого тижня закінчилася конференція СОТ, що проходила в столиці Кенії Найробі. Її рішення вже називають історичними.

Переговори проходили дуже важко. До останнього моменту не було відомо чи вдасться знайти компроміс. Позиції сторін змінювалися постійно.

Наша делегація розпочинала свою роботу з самого ранку, а закінчували роботу і перемовини вже під ніч. Але це дало результат.

Декларація, що прийнята, є вигідною для України і її головного експортного локомотиву — аграрної галузі.

Йдеться про заборону використання експортних субсидій у сільському господарстві. Наша делегація в Найробі відстоювала саме цю позицію. Адже її прийняття зробить український аграрний експорт більш конкурентоздатним.

Справа в тому, що країни, які нещодавно приєдналися до організації, не використовують цей механізм. Такі домовленості були досягнуті при їх вступі.

Водночас інші держави, які є традиційними великими гравцями на ринку, активно надають субсидії при експорті. Це, звичайно, призводить до перекосу на глобальному ринку і робить нашу продукцію менш привабливою. 

Тепер це рішення скасоване. Нових субсидій не буде. І це принципова перемога для України.

До речі, перш за все це стосується нашої молочної і м'ясної продукції.

 

Водночас не слід сподіватися на швидкі плоди цього рішення. Виключення для нових правил існують для тих держав, що вже надають субсидії.

Але розвинуті країни мають полишити цю практику до кінця 2020 року, країни з економіками, що розвиваються - до кінця 2023 року, а найменш розвинуті країни - до кінця 2030 року. 

Тобто повномасштабний ефект від цього рішення наша економіка отримає лише через сім років.

Однак через нові правила вже зараз глобальний ринок стає більш прогнозований і зрозумілий. Це також вигідно нашим експортерам.

Окрема увага на конференції була приділена регіональним економічним союзам, які сьогодні створюються в багатьох куточках світу основними гравцями.

Було вирішено, що ці союзи не заміщують систему на базі СОТ, а доповнюють її. В той же час сама світова система торгівлі ніяким чином не заважає подібним альянсам.

На практиці це буде означати "зелене світло" для багатьох регіональних проектів, в першу чергу в Азії. Однак при цьому принципи СОТ будуть збережені.

Для України важливо правильно зорієнтуватися в новій геоекономічній системі, фундамент якої закладається вже зараз.

Нам потрібно активніше вибудовувати двосторонні відносини за найбільш перспективними партнерами і отримувати доступ до регіональних ринків. В першу чергу мова йде про країни Близького Сходу, Північної Африки, Південно-Східної Азії, а також Африки південніше Сахари. Наша делегація в Найробі працювала над цим питанням.

 

Україна продовжує рухатися до створення ЗВТ з багатьма споживачами нашої продукції. І на конференції було проведено дуже багато перемовин, які роблять Україну ближчою до досягнення цих цілей.

Ми обговорювали питання умов створення ефективних торгівельних відносин із делегаціями Ізраїлю і Туреччини. І вже найближчим часом очікуємо продовження переговорів і співпраці на новому рівні.

Ці ринки вкрай важливі для наших експортерів зернових і олійних культур, а також олії та продукції тваринництва. Переконана, що в наступному році ми вийдемо на фінішну пряму в питанні створення нової системи торгівлі з цими державами.

Крім того, з представниками Анкари обговорювалися питання інвестицій в Україну і заміщення російської продукції українською на ринку Туреччини. Вважаю, що нам потрібно якнайшвидше скористатися ситуацією, що склалася, і витіснити росіян зі стратегічного для нас ринку.

З ізраїльськими партнерами ми також спілкувалися з приводу залучення сучасних технологій і величезного досвіду в сфері іригації, який є в Ізраїлю.

Адже в Україні стартував масштабний проект щодо створення сучасної системи зрошення і поливу у південних областях. І ми маємо отримати самі сучасні і самі ефективні технології. 

Також була проведена зустріч із міністром міжнародної торгівлі Канади пані Христею Фріланд, на якій також піднімалося питання ЗВТ, яка знаходиться в одному кроці до введення в дію. 

Окремо були проведені переговори із нашими діючими партнерами щодо інтенсифікації торговельних відносин. Мова йде про ЄС і ЄАВТ (Швейцарія, Норвегія, Ліхтенштейн, Ісландія).

Особлива увага Казахстану. З цією державою ми маємо вибудовувати двосторонні стосунки, незважаючи на перебування Казахстану в ЄАЕС. На переговорах ми спілкувалися на тему логістики поставок аграрної продукції та відносно подальшої співпраці щодо відкриття казахстанського ринку молочної продукції.

Ну і ще один, дещо незвичний для України геоекономічний вектор, де відбулися зрушення після конференції — Східна Африка. Ми провели переговори з представниками Кенії і Уганди. Говорили про відкриття ринків і збільшення товарообігу.

Кенія — це не тільки об'ємний ринок Східної Африки. Це також доступ до  Уганди, Бурунді, Руанди і Південного Судану. Україна просто-таки зобов'язана в нинішніх умовах  отримувати доступ до  регіональних ринків, навіть якщо вони відносно невеликі.

Ми можемо постачати зерно, молокопродукти, а також інші продукти харчування на ринки Східної Африки. Об'єми поставок можуть збільшитися в рази.  Переконана, що наступного роке це питання зрушиться з місця.

Україна дедалі більше інтегрується у світовий ринок.

Звичайно, хотілося би швидких результатів. Але геоекономічні перемовини це завжди довга і складна гра. Сьогодні ми закладаємо фундамент майбутнього якісного росту.

В цьому році нам вже вдалося забезпечити  експортерів запасом міцності для розриву з Росією. Наступний рік стане переломним для формування нової геоекономічної системи українського аграрного експорту.  

 

Автор: Владислава Рутицька,

заступник міністра аграрної політики та продовольства 
з питань європейської інтеграції

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.