Украина в шаге от статуса кандидата, визовый режим с Россией, ЕС отказал Грузии: новости дня

Дайджест
Пятница, 17 июня 2022, 21:54

Розвідка Британії припускає, що серед російської бізнес-еліти та олігархів посилюється скептицизм щодо війни проти України; британський адмірал вважає, що Росія стратегічно вже програла у війні; Лукашенко переконаний, що Захід намагається втягнути Білорусь у війну з Україною; Єврокомісія офіційно запропонувала надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ в ЄС; Макрон вважає, що якби не війна, то Україна не могла б стати кандидатом на членство в ЄС; Путін не проти вступу України в ЄС; Єврокомісія вирішила, що Грузія не відповідає вимогам для держави-кандидата; Словенія передала Україні 35 БМП, автомати і пропонує навчання; Шольц обіцяє, що німецька зброя Україні "прибуде вчасно"; "Газпром" скоротив поставки газу в Італію на 50% та удвічі скоротив постачання газу Словаччині; Україна запровадить візовий режим для громадян РФ з 1 липня.

Більше важливих і цікавих новин 17 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Скептицизм щодо війни серед олігархів РФ, візит Джонсона 

Триває 114 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Британська розвідка припускає, що серед російської бізнес-еліти та олігархічної спільноти посилюється скептицизм щодо війни проти України.

Також зазначається, що хоча більшість росіян заявляють соціологам, що підтримують "спецоперацію", частина населення як активно, так і пасивно демонструє свою незгоду.

Щодо ситуації на фронті повідомляється, що протягом останніх 24 годин російські сили, ймовірно, продовжували спроби набрати обертів на напрямі Попасної, звідки вони намагаються оточити сєвєродонецький котел з півдня.

Британський адмірал сер Тоні Радакін, голова Комітету начальників штабів, вважає, що стратегічно Росія вже програла у війні та стала слабшою державою, ніж була до вторгнення.

Президент США Джо Байден упевнений, що Путін наказав би своїм військам рухатись далі, якби Захід стояв осторонь і не допомагав зупиняти його в Україні.

Байден додав, що він від початку попереджав американців: допомога Україні коштуватиме дорого. 

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель припустила, що її відставка з посади глави уряду могла вплинути на рішення Владіміра Путіна почати повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Вона визнала, що наприкінці перебування на посаді канцлера була безсила.

При цьому Меркель не виключила, що може бути посередником між Україною і РФ.

Президент Франції Еммануель Макрон готовий до переговорів з російським лідером Владіміром Путіним щодо вивезення зерна з Одеси, але вважає таку угоду малоймовірною.

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко стверджує, що Захід намагається втягнути його країну у війну в Україні.

Лукашенко стверджує, що Білорусь не збирається воювати в Україні, але Захід її втягує у війну.

Тим часом, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у п’ятницю знову прибув до України з неоголошеним візитом.

За словами глави Офісу президента України Андрія Єрмака, сторони під час зустрічі обговорили "необхідність постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на Росію, зокрема, пропозиції міжнародної групи Макфола-Єрмака, а також гарантії безпеки для України та необхідність компенсації Росією завданих збитків нашій державі".

Серед іншого, Джонсон запропонував Зеленському нову масштабну програму підготовки українських військових на британській території. 

Британський прем’єр уточнив, що військові Сполученого Королівства можуть забезпечити підготовку до 10 тисяч українських військовослужбовців кожні 120 днів.

Міністерство закордонних справ Данії заявило, що російський військовий корабель двічі порушив територіальні води Данії.

За словами міністра закордонних справ Данії Єппе Кофода, це сталося двічі в п'ятницю ввечері. 

Крім того, російський військовий вертоліт двічі порушував повітряний простір Фінляндії.

Україна та Молдова за крок до кандидатства, але не Грузія

Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз.

Президентка ЄК Урсули фон дер Ляєн оголосила, що комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге - надати статус кандидата. "Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ", - додала Урсула фон дер Ляєн. 

У заяві Єврокомісії йдеться, що Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу та захист меншин.

Також відзначається, що Україна продовжила хороші макроекономічні результати, демонструючи гідну уваги до макроекономічної та фінансової стабільності, потребуючи продовження амбітних структурних економічних реформ.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україні ще багато належить зробити на шляху до членства в ЄС, зокрема, у сфері верховенства права та антикорупції.

У документі Єврокомісії окремо уточнюється перелік вимог до України.

Також Єврокомісія пропонує надати Молдові європейську перспективу і статус кандидата.

Нагадаємо, у четвер лідери Франції, Німеччини та Італії в Києві заявили про підтримку надання Україні статусу кандидата.

Офіційне рішення щодо статусу для України мають ухвалити на саміті лідерів ЄС 23 червня.

В уряді України розраховують на позитивне рішення лідерів ЄС щодо кандидатства України.

Президент Володимир Зеленський вважає, що пропозиція Єврокомісії щодо статусу кандидата на вступ до ЄС допоможе Україні наблизити перемогу у війні.

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква наголошує, що рішення Єврокомісії про кандидатський статус є лише першим практичним кроком на шляху до членства України в ЄС.

Жовква підкреслив, що Єврокомісія схвалила свій висновок з рекомендацією Європейській раді надати Україні європейську перспективу і статус країни-кандидата менш ніж за чотири місяці з часу подання Україною заявки на вступ до ЄС.

Також він сказав, що не потрібно розслаблятися. 

А от президент Франції Емманюель Макрон вважає, що в нормальних умовах, тобто у мирний час, Україна не могла б претендувати на отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що подальший рух України до ЄС, якщо всі країни погодяться надати їй статус кандидата, залежить від її власних зусиль.

До речі, більшість німців за приєднання України до ЄС у найближчі кілька років.

Президент РФ Владімір Путін заявив, що Москва не виступатиме проти вступу України до Європейського Союзу.

Федеральний міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок привітала пропозицію Єврокомісії щодо надання Україні та Молдові статусу країн-кандидатів та закликала "будувати ЄС далі".

За її словами, ЄС повинен нарешті зробити наступні кроки і на Західних Балканах - "інакше їх зробить Росія".

Слід додати, Єврокомісія вирішила, що Грузія, яка також подавала заявку, не відповідає вимогам для держави-кандидата.  

За словами президентка Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, стан демократії у Грузії не відповідає Копенгагенським критеріям і держава має втілити зміни для здобуття цього статусу.

Нагадаємо, влада Грузії відмовилася вводити санкції на тій підставі, що вона суперечить "національним інтересам" Грузії та завдасть більше шкоди грузинському народу, ніж Москві. 

Проте, міністерство фінансів Грузії заявило, що країна зразково виконує міжнародні санкції проти Росії, а ЗМІ, які заявляють про протилежне, намагаються дезінформувати суспільство і працюють на шкоду країні.

Зброя зі Словенії, Шольц обіцяє вчасні поставки

Словенія передала Україні 35 БМП, автомати і пропонує навчання.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба натякнув, що Захід надає недостатньо зброї. Кулеба заявив, що Україні потрібна зброя, яка доведе, що Захід справді прагне допомогти Україні перемогти - а не лише не програти.

Португалія готова запропонувати Україні підготовку військових, але не зброю.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив, що німецька зброя, яку Берлін пообіцяв надати Україні для протистояння російським військам, прибуде вчасно.

Дві третини німців не вірять, що західна зброя допоможе Україні виграти у війні.

Росія скоротила постачання газу Італії та Словаччині

Франція більше не отримує російський газ з Німеччини.

"Газпром" скоротив поставки газу в Італію на 50%. Країна готується оголосити стан підвищеної готовності через скорочення поставок газу РФ.

Росія удвічі скоротила постачання газу Словаччині.

Норвегія заборонила імпорт морської нафти з Росії.

Інше: російський фейк у Польщі, кібератаки росіян

"Просто нахабство": у Німеччині розкритикували слова Мельника про погане ставлення до біженців з України.

У Польщі показали новий російський фейк про "виловлювання" українців-призовників.

Україна запровадить візовий режим для громадян РФ з 1 липня.

Західні правоохоронці "накрили" мережу для кібератак, керовану російськими хакерами.

Українці зможуть обміняти готівкову гривню на євро в Італії.

Європейська організація з ядерних досліджень повністю розриває зв'язки з РФ і Білоруссю.

Це лише частина цікавих новин 17 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: