Наибольшая трансформация НАТО, обещание Украине от G7, санкции по золоту из РФ: новости выходных

Дайджест
Воскресенье, 26 июня 2022, 20:31

Саміт "Великої сімки": санкції щодо золота РФ, обіцянка підтримки України; розвідка Британії розповіла про відсторонення командувачів військ РФ в Україні; лідери НАТО наступного тижня ухвалять найбільшу трансформацію колективної оборони з часів закінчення Холодної війни; Лукашенко вважає, що Литва оголосила Росії війну; ЄС хоче дозволити Росії транзит до Калінінградської області; Медведєв пригрозив відрізати газ Молдові і шантажує "росіянами" у Придністров’ї; Україна купила в німецької компанії майже 3000 ПТРК; з 1 липня українці в Польщі не зможуть їздити безкоштовно поїздами "Інтерсіті"; Зеленський звільнив послів у Грузії, Словаччині та Португалії; бургомістр Берліна пів години спілкувалась через відеозв’язок з фальшивим Віталієм Кличком.

Більше важливих і цікавих новин 25 та 26 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Саміт "Великої сімки": обіцянка з допомоги Україні

26 червня у Мюнхені в Німеччині відбувся саміт "Великої сімки" (G7). 

Кілька тисяч людей взяли участь в масштабній демонстрації перед самітом. На акції затримали дев’ять осіб.

На зустріч, що відбувається у замку Ельмау в баварських Альпах, прибули лідери США, Канади, Німеччини, Франції, Британії, Італії та Японії, пише Spiegel. Присутні також президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент Євроради Шарль Мішель як представники від ЄС. 

Крім того, для ширшого формату запрошені представники влади Індонезії, Індії, Сенегалу, Аргентини і ПАР. 

На полях саміту G7 прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон та президент Франції Еммануель Макрон обговорили подальшу підтримку України.

Речник Даунінг-Стріт розповів, що вони погодилися, що зараз критично важливий момент для подальшого ходу конфлікту і є можливість для перелому у війні… 

Уряд Британії також видав комюніке у якому повідомив, що Британія, Сполучені Штати, Канада і Японія у рамках нових санкцій проти РФ заборонять імпорт золота з Росії.

Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що ці заходи напряму вдарять по російських олігархах і "у серце" воєнної машини Путіна.

Зазначається, що золото складає вагому частку російського експорту, у 2021 році Росія заробила на ньому близько 15,5 млрд доларів. 

У ЄС ще перед самітом підтвердили, що можуть запровадити санкції проти російського золота.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після ракетних ударів по Києву, що поцілили у житловий будинок, закликав лідерів Групи семи посилити санкції проти РФ.

Західні політики засудили обстріли Києва в неділю вранці російськими військами, назвавши такі дії "варварством" і "свідомою ескалацією" на тлі саміту "Великої сімки".

Лідери країн "Великої сімки" у підсумковій заяві саміту хочуть оголосити про своє зобов’язання надавати безстрокову підтримку Україні для її захисту проти російської агресії.

Відсторонення командувачів РФ, рекордне збільшення контингенту НАТО

Почався п’ятий місяць повномасштабної війни Росії проти України. 

У Грузії прощаються з добровольцем, що загинув під Лисичанськом.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі назвав грузинських добровольців, які вирушили в Україну воювати проти Росії, "найнятими волонтерами", і заявив, що Київ начебто вимагав відпустити їх.

Як повідомляє розвідка Британії, з початку червня найвище командування Росії, швидше за все, відсторонило кількох генералів від ключових оперативних командних посад у війні в Україні. 

Зокрема, був відсторонений командувач Повітряно-десантними військами генерал-полковник Андрєй Сердюков і командувач Південного військового округу генерал армії Александр Дворніков. Дворніков певний час, ймовірно, виконував обов'язки головного оперативного командира в Україні.

Тепер командування Південним військовим округом, ймовірно, перейде до генерал-полковника Сергєя Суровікіна, йдеться у повідомленні. Південний військовий округ продовжує відігравати центральну роль у наступі Росії на Донбасі. 

Протягом понад тридцяти років, як стверджується, кар'єра Суровікіна супроводжувалася звинуваченнями у корупції та жорстокості.

Крім того, британці повідомляють, що захоплення Сєвєродонецька - значний успіх Росії у рамках зменшених цілей, але це ще не увесь Донбас.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що серед принципових питань, які б він розглядав як причину своєї відставки, могла б стати поразка у підтримці України.

Щодо Великої Британії, то її прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що серед принципових питань, які б він розглядав як причину своєї відставки, могла б стати поразка у підтримці України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що війна Росії проти України є агресивною, і українці повинні самі вирішувати, що для них прийнятно у переговорах з РФ.

Генсек заявив про це відповідаючи журналісту El Pais, який просив прокоментувати побоювання президента Франції Еммануеля Макрона "принизити Росіїю".

Він підкреслив, що війна завершиться за столом переговорів, і Україну слід підтримувати, щоб забезпечити їй максимально сильну позицію та допомогти залишатися суверенною та незалежною державою.

Також Столтенберг заявив, що лідери НАТО на саміті в Мадриді 28-30 червня ухвалять найбільшу трансформацію колективної оборони з часів закінчення Холодної війни.

На тому ж саміті мають ухвалити рішення про рекордне з часів Холодної війни збільшення контингенту на сході та переосмислення відносин із Росією та Китаєм.

Зазначається, що мета зустрічі лідерів країн Альянсу – показати Росії, що НАТО готове до реагування на будь-які агресивні дії проти своїх членів.

Окрім того, в новій Стратегічній концепції НАТО пропонується назвати Росію "прямою і безпосередньою загрозою Альянсу", а Китай – "довготривалим геостратегічним і системним викликом".

Нова характеристика Росії має на мені підкреслили рівень стурбованості можливим нападом Путіна на члена НАТО, що може призвести до ескалації конфлікту між ядерними державами.

Глава МЗС Іспанії заявив, що питання вступу України до НАТО зараз не постає.

ЄС хоче дозволити Росії транзит до Калінінградської області

Наразі існує суперечка між країною НАТО Литвою, яка виконує санкції Євросоюзу, і Росією щодо транзиту певних категорій російських товарів до Калінінградської області територією Литви. 

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вважає, що Литва таким чином оголосила Росії війну

Про це він, зокрема, заявив на зустрічі з Владіміром Путіним у Петербурзі..

Депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс повідомив, що цього тижня у Брюсселі відбулися важливі дискусії щодо калінінградського транзиту, і, за його словами, Росія поки перемагає.

За словами євродепутата, представник однієї держави запропонував переглянути положення про здійснення санкцій. Ауштрявічюс не уточнив, про яку державу йдеться. 

Європейська комісія розпочала дискусії, під час яких не було єдності, і у результаті з'явився документ, що дозволяє перевезення підсанкційних товарів через територію ЄС з "Росії до Росії" - тобто з Калінінградської області до решти Росії.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що уряд країни має негайно розпочати консультації з Європейською комісією щодо реалізації санкцій щодо калінінградського транзиту.

Він підкреслив, що у четвер обговорив питання транзиту з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і зазначив, що Литва не піде на поступки Росії.

Росія погрожує Молдові

Заступник голови Радбезу РФ Дмітрій Медведєв пригрозив Молдові, що заходи Кремля у відповідь на приєднання Кишинева до антиросійських санкцій не змусять себе чекати.

Він написав, що Молдова може не отримати від Росії не лише "дорогих" енергетичних та інших ресурсів, а й взагалі ніяких.

Він також натякнув, що Росія готова "захищати" своїх "громадян", які проживають у контрольованому нею Придністров’ї.

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу напередодні заявив про наміри Молдови приєднатися до санкцій Євросоюзу проти РФ.

ЄС очікує, що держави-кандидати приєднуватимуться до її санкційних режимів. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про підтримку Молдови на тлі російських погроз.

Міністерство закордонних справ Румунії заявило, що погрози заступника голови Ради безпеки РФ Дмітрія Мєдвєдєва на адресу Молдови через отримання статусу кандидата на членство в ЄС є "частиною брехливої риторики Кремля".

У румунському зовнішньополітичному відомстві підкреслюють, що реакція Мєдвєдєва на "по-справжньому історичне досягнення" Молдови свідчить про правильне рішення Європейської ради щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени ЄС. 

До речі, за словами віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, у разі невиконання умов Європейської комісії щодо надання статусу кандидата на членство в ЄС Україна не позбудеться цього статусу.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що парламент прагнутиме ухвалити всі закони, пов’язані з зобов’язаннями Києва щодо вступу в ЄС, до 2025 року.

Стрілянина гей-бару в Осло, прайд українців у Польщі

У ніч на суботу, 25 червня, у районі популярного гей-бару напередодні щорічного прайду в Осло, сталася стрілянина. Постріли лунали у популярному гей-барі London Pub, а також біля джаз-клубу Herr Nilsen та ресторану на виніс.

У результаті стрілянини двоє людей загинули та 14 отримали поранення.

Норвезька поліційна служба безпеки (PST) вважає, що атака могла бути екстремальним ісламістським терористичним актом.

Стрілок, відразу затриманий на місці події, був відомий службам безпеки з 2015 року як ймовірний радикалізований ісламіст і мав психічні проблеми, такі як посттравматичний стрес, марення та труднощі з концентрацією уваги.

Він також має судимість за розбій при обтяжуючих обставинах та зберігання наркотиків.

У травні PST розмовляла із чоловіком, але не вважалося, що зловмисник мав наміри вчинити насильство.

"Є підстави вважати, що це може бути злочином на ґрунті ненависті. Ми розслідуємо, чи був прайд сам по собі метою, чи є інші мотиви", - заявили в поліції.

42-річного затриманого, якого звуть Заніар Матарпур, звинувачують у вбивстві, замаху на вбивство та терорі. Він громадянин Норвегії, але родом із курдської частини Ірану. Чоловік приїхав до Норвегії на початку 90-х зі своєю родиною.

Після нічної стрілянини із загиблими в Осло у Норвегії рівень терористичної загрози підвищили з третього до п’ятого, найвищого з можливих.

Українці та поляки проведуть спільний прайд у Варшаві.

Інше: протитанкові комплекси з Німеччини, фальшивий Кличко

Як повідомляє Welt am Sonntag, Україна купила в німецького концерну Dynamit Nobel Defense (DND) 2900 протитанкових ракетних комплексів RGW 90 Matador.

З 1 липня українці в Польщі не зможуть їздити безкоштовно поїздами "Інтерсіті".

Бургомістр Берліна пів години спілкувалась через відеозв’язок з фальшивим Віталієм Кличком.

Зеленський звільнив послів у Грузії, Словаччині та Португалії.

Греція зупинила прийом заяв на візи для росіян.

Макрон доручив формування уряду чинній прем’єрці.

Це лише частина цікавих новин 25 та 26 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: