Германия обещает больше оружия, Венгрия давит на метеорологов, "Крымская платформа": новости дня

Дайджест
Вторник, 23 августа 2022, 21:40

У фокусі дня – Кримська платформа. 

Ердоган заявив, що повернення Криму Україні – це вимога міжнародного права, генсек НАТО вчергове запевнив в підтримці нашої країни "стільки, скільки потрібно", а прем’єр Канади оголосив про нові санкції проти Росії та виділення $3 млн на оборонний і правоохоронний сектори.

Крім того, Німеччина все таки планує поставити Україні додаткове озброєння, а США підготували нам військовий подарунок на День незалежності. 

А в Угорщині заявили про тиск на… метеорологів.  

Більше важливих і цікавих новин 23 серпня серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Заяви лідерів на Кримській платформі

У вівторок у центрі уваги - другий саміт Кримської платформи. 

На заході взяли участь представники близько 60 країн і міжнародних організацій.

Раніше три лідери G7 – канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда – підтвердили свою участь в онлайн-саміті Кримської платформи.

Кримська платформа - створений у 2021 році міжнародний формат, що ставить за мету домогтися деокупації Криму. Перший саміт відбувся минулого року теж 23 серпня в Києві. 

У ньому взяли участь представники 47 держав та міжнародних організацій, які схвалили спільне міждержавне рішення про те, як діяти для припинення анексії та повернення Криму.

У другому саміті Кримської платформи взяв участь і президент Польщі Анджей Дуда, який перед цим провів двосторонню зустріч з президентом України. Дуда вчергове висловив Київу підтримку та запевнив, що його країна підтримуватиме Україну до останнього дня боротьби.

На самому саміті президент Польщі заявив, що треба звільнити усю територію України, разом з Кримом.

З ним були солідарні і інші лідери. 

Прем'єр Італії заявив, що боротьба за Крим є частиною боротьби за всю Україну.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Крим має стати місцем, де закінчиться російська війна проти України; півострів має повернутися під контроль України, якій він належить.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС ніколи не визнає анексію Росією Криму, який вона тепер використовує для атак проти України.

Він також сказав, що у нього є велика мрія відвідати український Крим після звільнення.

Крім того, президент Естонії заявив, що війна має закінчитися в Криму.

Виступив на саміті і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який наголосив, що завершення окупації Росією Криму є фактичною вимогою міжнародного права і важливим елементом глобальної безпеки і стабільності.

Президент Латвії Егілс Левітс закликав посилити підтримку України і виступив за посилення тиску на Росію шляхом запровадження нових санкцій і заборони на подорожі для росіян до Європи.

А прем’єр Бельгії запевнив, що про Україну не забувають, але треба готуватись до затяжного конфлікту.

Генеральний секретар НАТО запевнив Україну в подальшій підтримці, яка триватиме стільки, скільки буде потрібно.

За його словами, зима буде важкою, і ми бачимо, що війна іде на виснаження. 

"Це боротьба волі, логістики, тому ми маємо далі підтримувати Україну. Потужна і стабільна Україна – запорука євроатлантичної безпеки. Ми продовжимо бути разом з Україною стільки, скільки потрібно", - сказав Єнс Столтенберг.

Прем'єр Канади оголосив про додаткові санкції проти Росії та про виділення $3 млн на оборонний і правоохоронний сектори Україні.

Прем'єрка Швеції анонсувала новий "комплексний пакет" допомоги Україні.

А канцлер Німеччини Олаф Шольц у Канаді заявив про плани постачання Україні додаткових озброєнь вартістю понад 500 млн євро.

Про це Reuters розповів один з учасників онлайн-конференції щодо України у Торонто.

Зокрема, Шольц заявив, що Німеччина планує поставити три додаткові системи ППО Iris-T, десяток броньованих евакуаційних машин, 20 ракетних установок, високоточні боєприпаси та системи боротьби з дронами.

Поставки повинні відбутися в 2023 році, але в деяких випадках і раніше.

Допомога Україні

Про допомогу Україні сьогодні лунали заяви не тільки в рамках саміту Кримської платформи. 

США виділять $3 млрд військової допомоги Україні в День незалежності.

Очікується, що виділені кошти підуть на фінансування контрактів на безпілотники, зброю та інше обладнання, яке може не потрапити на фронт протягом року-двох.

Загальний пакет допомоги, який надається в межах Ініціативи сприяння безпеці України, може змінитися протягом ночі, але навряд чи значним чином.

На відміну від більшості попередніх пакетів, нове фінансування в основному спрямоване на те, щоб допомогти Україні забезпечити її середньо- та довгострокову оборону.

За даними Defense News, Туреччина передала Україні 50 бронеавтомобілів із посиленим протимінним захистом.

Словаччина передасть Україні 30 БМП. Відправлення танків не розглядається.

А у Нідерландах деталізували плани додаткової допомоги для України. 65 млн євро - передбачається на допомогу й інвестиції для відбудови після бойових дій. 10 млн євро будуть виділені на розмінування. 

Окремий 1 млн євро передбачений для підтримки відбудови Херсона, Одеси та Миколаєва, розробляти і втілювати ці плани допоможе Асоціація муніципалітетів Нідерландів.

2,5 млн євро будуть надані Європейському банку реконструкції та розвитку для експертної підтримки в Україні макроекономічної реформи та реформ для підвищення якості управління та верховенства права. 

2 млн євро нададуть Фонду народонаселення ООН на підтримку постраждалих від сексуального і гендерно-обумовленого насильства. 

Слід додати, що Чехія хотіла б очолити післявоєнну відбудову України. Про це заявив міністр промисловості й торгівлі країни Йозеф Сікела.

Війна з РФ

Цього, святкового, тижня США бачать загрозу ударів РФ по українській цивільній інфраструктурі і держустановах.

До речі, ЄС та Британія привітали українців 23 серпня з Днем державного прапора.

Щодо свіжого звіту британської розвідки, то РФ почала створювати поруч з пошкодженим Антонівським мостом під Херсоном переправу з барж.

Зазначається, що якщо цей імпровізований міст добудують, він майже напевно збільшить пропускну здатність для переправи через Дніпро, порівняно з поромами. Плавучий міст, скоріш за все, теж залишатиметься вразливим для українських атак

Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров у розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду РФ на місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у вівторок висловив сподівання, що місія організації зможе відвідати окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцією "у найближчі кілька днів".

Тим часом, посол України в Казахстані збільшив свою популярність серед росіян.

В інтерв'ю від 21 серпня казахстанському блогеру Діасу Кузаїрову посол Петро Врублевський, зокрема, сказав: "Намагаємося вбити їх якнайбільше. Чим більше ми вб'ємо росіян зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям".

Відео з цією фразою широко розійшлося у кремлівських ЗМІ та їхніх сторінках у соцмережах. Проросійські організації в Казахстані навіть вимагали оголосити посла персоною нон грата.

Міністерство закордонних справ Казахстану викликало посла Врублевського і висловило йому протест через його висловлювання про росіян.

Зараз на Youtube-каналі Кузаїрова є інтерв'ю з послом, але цих слів у ньому немає, ймовірно, після розголосу було додано урізану версію.

Щодо енергоносіїв та тиску РФ

Німеччина заповнила газові сховища більш ніж на 80%.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Путін робить ставку на те, що об’єднана відповідь ЄС на його вторгнення в Україну зазнає зриву, оскільки стрімке зростання цін вдарить по гаманцях європейських виборців.

За словами Борреля, Путін бачить "втому європейців і небажання їхніх громадян нести наслідки підтримки України".

"Нам доведеться терпіти, розподілити витрати всередині ЄС", — сказав Боррель, попередивши, що утримувати 27 держав-членів разом — це завдання, яке потрібно виконувати "день у день".

"Декомунізація" Балтії

Сумнозвісний танк із естонської Нарви перейшов у власність держави.

Читайте також: Символ окупації: як Естонія завершує декомунізацію у найбільш проросійському місті країни.

А у Латвії місцеві росіяни протестували проти демонтажу радянського пам’ятника "визволителям Радянської Латвії та Риги від німецько-фашистських загарбників", є затримані. 

У Росії порушили кримінальну справу через його знесення.

Інше: переслідування метеорологів в Угорщині

Керівника метеослужби Угорщини звільнили через неправильний прогноз погоди.

Після цього угорські метеорологи оголосили про переслідування та тиск уряду з вимогою змінити прогноз погоди.

Трамп подав судовий позов щодо обшуку ФБР у його домівці.

У Кишиневі "замінували" аеропорт, парламент, ТРЦ і військкомати.

На Кіпрі арештували українку, яка нібито погрожувала ножем росіянам із прапором.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: