В ООН сравнили Украину и Россию, французы и армия РФ, турбины в обход санкций: новости дня

Дайджест
Четверг, 25 августа 2022, 21:23

На Заході відреагували на ракетний удар по залізничній станції на Дніпропетровщині, а в Британії порахували приблизні втрати армії РФ. 

Іспанія відправила в Україну батарею ППО, боєприпаси та броньовані авто, а у Пентагоні заговорили про винищувачі. 

Сім країн Євросоюзу закликали до нових санкцій проти Росії, у тому числі візових, а Чехія запропонувала компроміс, який ускладнить поїздки росіян до ЄС.

Більше важливих і цікавих новин 25 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на ракетний удар по Чаплиному

Почнемо із чергового звірства Росії - ракетного удару по станції Чаплине Дніпропетровської області, який стався ввечері 24 серпня.

За останніми даними, в результаті ракетного удару по селищу Чаплине у Дніпропетровській області загинули 25 людей, рятувально-пошукові роботи завершені.

Одними з перших відреагували на ракетний удар РФ прем’єрка Естонії та глава МЗС Бельгії.

Прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила, що Росія продовжує множити воєнні злочини і що вона пишається рішучістю й хоробрістю українців. Також вона додала, що Естонія буде підтримувати Україну до перемоги. 

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб висловила співчуття родинам загиблих. "Агресія і кровопролиття мають припинитися… Бельгія солідарна з українцями і надалі займатиме цю позицію", - написала вона у своєму Twitter.

Європейський Союз засудив ракетний удар росіян по залізничній станції в Дніпропетровській області.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що ракетний удар Росії по залізничній станції Чаплине "відповідає схемі звірств".

А топ-чиновниця ООН у Дніпрі прирівняла Україну до Росії в контексті вбивства цивільних в Чаплиному.

Зокрема, гуманітарний координатор ООН по Україні Деніз Браун після ракетного удару закликала "всі сторони" дотримуватися міжнародного права.

За її словами, діти були вбиті під час цієї атаки, і вони загинули в місцях, які мали бути безпечними, у своїх будинках або під час подорожі зі своїми родинами. 

Вона також заявила, що усі сторони без винятку повинні поважати свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом і постійно піклуватися про збереження цивільних осіб та цивільної інфраструктури, щоб вони були захищені, їхні будинки збережені, а основні послуги продовжували надаватися.

Слід зазначити, що заява Деніз Браун фактично прирівнює Україну до Росії і певною мірою нагадує скандальний звіт правозахисної організації Amnesty International , яка 4 серпня заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях.

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

РФ втратила понад 80 тисяч військових

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що загальні втрати Росії у війні з Україною становлять понад 80 тисяч людей. Якщо рахувати разом убитих, поранених і дезертирів. 

Воллес додав, що просування Росії в Україні на сьогодні можна виміряти "не в кілометрах, а в метрах на тиждень".

"Гадаю, ми перебуваємо в тій точці, коли Росія в дуже непевному становищі", – наголосив британський міністр оборони.

Глава МЗС Німеччини наразі не бачить сенсу у переговорах з РФ про припинення війни.

А Держдеп США засудив наміри РФ організувати псевдосуди над українськими полоненими у Маріуполі.

Не обійшлося і сьогодні щодо новин про військову допомогу Україні. Так, Іспанія відправила в Україну батарею ППО, боєприпаси та броньовані авто.

Вантаж військової допомоги включає близько 20 броньованих машин, 75 палет із боєприпасами для польової артилерії та повну батарею протиповітряної оборони, а також 1000 тонн дизеля вартістю приблизно 2,5 мільйони євро. І броньовані авто, і боєприпаси вже в розпорядженні української влади.

Окрім зброї, "на терміновий запит" підготовлено вантаж із 30 тисяч одиниць військової форми для зими, 15,6 тисяч курток, 15 тисяч костюмів та кількох тисяч одиниць додаткового одягу. Відвантаження заплановане на вересень.

Також сьогодні канцлер Олаф Шольц відвідав українських військових на полігоні в Німеччині та пообіцяв більше зброї.

У Пентагоні заявили, що питання винищувачів для України обговорюється, але на передачу підуть роки.

А у Франції заявили про необхідність розслідувати можливі зв'язки TotalEnergies з російською армією. Зокрема, міністр транспорту Франції Клеман Бон закликав до розслідування того, чи була причетна французька нафтова компанія TotalEnergies до постачання палива для реактивних літаків російським військовим.

Ще декілька новин стосувалися заяв представників Росії. 

Росія звинуватила міністра оборони Яну Чернохову в підтримці тероризму. Чернохова написала у Twitter, що їй шкода не Дар’ю Дугіну, нещодавно вбиту доньку ідеолога "русского міра" Александра Дугіна, і не її батька, а радше тисячі вбитих внаслідок їхньої пропаганди.

Через це міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський викликав російського посла Александра Змєєвського.

Крім того, у Берліні розкритикували відео Міністерства закордонних справ Росії до річниці укладення пакту Ріббентропа-Молотова.

23 серпня МЗС РФ на англомовній сторінці у Twitter опублікувало інформаційну довідку про те, як був укладений договір про ненапад між нацистською Німеччиною та СРСР. 

У відео ніде не згадують про таємний протокол до пакту, в якому диктатори домовилися про "сфери впливу" у Європі і Сталін за цим документом отримав формальну згоду Гітлера на загарбання балтійських держав, Фінляндії, частини Польщі, Бессарабії. Відео завершується фразою, що завдяки пакту Ріббентропа-Молотова "війна почалася у більш стратегічно зручних для СРСР кордонах і були врятовані сотні тисяч життів".

Щодо заборони віз для росіян 

У парламентах семи країн ЄС закликали до нових санкцій проти Росії, у тому числі візових.

Заяву підписали очільники комітетів закордонних справ парламентів Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Польщі, Чехії та Данії. 

Також глава найбільшої фракції Європейського парламенту – Європейської народної партії – Манфред Вебер у середу підтримав заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії у зв’язку з російською агресією в Україні.

Тим часом, Чехія запропонувала компроміс, який ускладнить поїздки росіян до ЄС.

Чеська пропозиція, яка буде представлена на неформальній зустрічі глав МЗС країн ЄС у Празі наприкінці серпня, передбачає повне призупинення дії угод про спрощений візовий режим із Росією та Білоруссю.

Хоча цей крок не означає повної заборони на в’їзд росіян і білорусів у ЄС, він передбачає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, а також збільшує час для обробки візових заяв і кількість необхідних для цього документів.

А от Канада поверне Німеччині решту п’ять турбін "Північного потоку" попри санкції.

Зокрема, міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі в середу заявила, що Оттава має намір передати Німеччині решту п’ять турбін російського газогону "Північний потік", які перебували на канадській території на техобслуговуванні.

Нідерландське місто Гаага проситиме тимчасового винятку з санкцій ЄС проти Росії, оскільки воно намагається вчасно знайти заміну контракту з російським постачальником газу "Газпромом".

А ще AP повідомила, що Росія продовжує постачати у Сполучені Штати товари вартістю в понад мільярд доларів на місяць – попри накладені на РФ санкції через повномасштабне вторгнення в Україну торгівля окремими товарами продовжується.

Балкани

Дипломати ЄС і США зустрілись з косовськими сербами на тлі протистояння Белграда і Приштини.

Зокрема, у четвер представники Європейського Союзу та Сполучених Штатів зустрілися з офіційними особами в етнічно розділеному косовському місті Косовська Митровиця на тлі розбіжностей між Белградом і Приштиною щодо автомобільних номерів.

Переговори під егідою ЄС у Брюсселі раніше цього місяця не змогли подолати розбіжності, які стосуються намірів Приштини вимагати від місцевих сербів змінити номерні знаки своїх автомобілів із сербських на косовські.

Тим часом, прем'єр Косова заявив, що більше не відкладатиме заборони на в'їзд авто із сербськими номерами.

А лідер боснійських сербів Мілорад Додік, відомий своєю проросійською позицією, подав до прокуратури Боснії і Герцеговини позов проти нинішнього головуючого у Президії представника боснійців Шефіка Джаферовича через його участь у саміті Кримської платформи.

Інше: сайт президента Латвії прибрав росверсію

Британія допоможе Україні у відновленні транспортної інфраструктури.

РФ передає Азербайджану контроль над коридором, який сполучає Вірменію і невизнаний Карабах.

Естонія перерахувала НБУ 350 тис. євро, отриманих від продажу присвячених Україні монет.

Болгарія не видасть РФ росіянина, який спалив свій паспорт, протестуючи проти війни в Україні.

Сайт президента Латвії прибрав російську версію.

У Ризі остаточно знесли пам'ятник радянським військовим.

У Болгарії двоє поліцейських загинули, переслідуючи автобус з нелегалами.

Франція заповнила газові сховища більш ніж на 90%.

Абхазія хоче приєднатися до "Союзної держави РФ і Білорусі", хоча Білорусь Абхазію не визнає.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: