Подводные дроны для ВСУ, шаг к передаче МиГ-29, ЕС усложнит визы для россиян: новости выходных

Дайджест
Воскресенье, 28 августа 2022, 20:25

У вихідні - приємні новини щодо винищувачів, підводних безпілотників та ракетно-зенитних комплексів NASAMS Україні. 

А в Євросоюзі перейнялися безпекою та готуються ускладнити оформлення віз для росіян.

Більше важливих і цікавих новин вихідних 27-28 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Щодо винищувачів та ЗРК NASAMS

Почнемо з хороших новин. Словаччина підписала угоду з Чехією і Польщею, яка відкриває шлях до передачі Україні МіГ-29.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив журналістам на авіашоу в суботу, що Братислава готова відправити літаки в сусідню Україну, але угоди ще не досягнуто.

Надь, який оцінив МіГи приблизно в 300 мільйонів євро, заявив, що Словаччина вимагатиме певної фінансової або матеріальної компенсації за свої пожертви.

Відповідно до суботньої угоди з сусідами Словаччини, Чехією та Польщею, з вересня вони охоронятимуть її небо, поки Словаччина очікує поставки 14 нових винищувачів F-16 американського виробництва. Угоду щодо F-16 було підписано в 2018 році, а літаки повинні бути поставлені в 2024 році.

Словаччина вже передала Україні систему ППО С-300, військові вертольоти серії Мі, самохідні гаубиці та реактивні системи залпового вогню "Град". Цього тижня вона заявила, що надішле 30 гусеничних бойових машин піхоти.

Тим часом, Пентагон уклав контракт на $182 млн на купівлю зенитно-ракетних комплексів NASAMS для України.

У США уточнили, що орієнтовна дата завершення робіт з виготовлення комплексу – 23 серпня 2024 року.

Оплата буде проводитися шляхом коштів, виділених раніше на ініціативу зі сприяння безпеці України.

Спільно розроблений і вироблений компанією Raytheon і норвезькою Kongsberg Defense & Aerospace, NASAMS складається з радара Sentinel, удосконаленої ракети повітря-повітря середньої дальності та центру розподілу вогню KDA. NASAMS надає захисникам ППО адаптовану, найсучаснішу систему захисту, яка може максимізувати їх здатність ідентифікувати, вражати та знищувати ворожі літаки, безпілотні літальні апарати та крилаті ракети.

А ще Британія передасть Україні шість підводних безпілотників для розмінування берегової лінії.

Війна з РФ та сумніви ЄС

На думку британської розвідки, РФ посилила інтенсивність обстрілів на донецькому напрямку з метою відтягнути туди додаткові українські сили на тлі повідомлень про плани України щодо контрнаступу.

За оцінками аналітиків розвідки Британії, останній наказ президента РФ про збільшення чисельності російської армії навряд чи суттєво відобразиться на її спроможності у війні проти України. 

У Німеччині закликали готуватися до того, що повномасштабна війна в Україні може тривати не один рік. Так, зокрема, вважає міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Також вона скептично висловилася щодо можливості досягнення перемир’я.

Крім того, Анналена Бербок назвала "самообманом" твердження, що Берлін отримував дешевий природний газ із Росії. За її словами, Німеччина заплатила за нього безпекою та незалежністю.

Нещодавно земельний прем’єр Саксонії Міхаель Кречмер закликав добиватися перемир’я у війні РФ проти України. У неділю посол України в Німеччині Андрій Мельник через це скасував йому запрошення в Україну.

Тим часом, Росія заблокувала ключовий документ ООН щодо ядерної зброї.

Росія виступила проти тексту. У проєкті критикувалася окупація Росією Запорізької АЕС, найбільшої в Європі, відразу після неспровокованого вторгнення РФ в Україну в лютому. Цей крок викликав у всьому світі занепокоєння щодо можливої ​​ядерної катастрофи.

Державний департамент США у неділю заявив, що Росія не хоче визнавати серйозний радіологічний ризик на Запорізькій атомній електростанції, через що і заблокувала заключний документ конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

А в Євросоюзі перейнялися безпекою.

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що європейці мають спільно обміркувати свої можливості у випадку інтенсивної війни і співпрацювати для покращення своєї обороноздатності в умовах нових стратегічних викликів.

За його словами, європейські збройні сили перетворилися на своєрідні "бонсай-армії": вони виглядають як справжні, але скоротилися до мініатюрних версій.

В якості прикладу він наводить свідчення 13 липня начальника Генерального штабу Франції, який відкрито поставив під сумнів здатність французької армії вести конфлікт "високої інтенсивності" на європейській землі.

Разом з тим, Боррель не підтримує створення армії ЄС. Він вважає, що у створенні спільної армії ЄС немає необхідності.

За його словами, країнам Євросоюзу потрібно з’єднати сили й краще координуватися й інвестувати в безпеку.

Візові обмеження для росіян

За даними Financial Times, міністри закордонних справ країн ЄС наступного тижня під час неформальної зустрічі в Празі готуються підтримати призупинення угоди про спрощений візовий режим із Росією, що обмежить можливості для росіян їздити в країни ЄС.

Ще одне джерело видання зазначає, що Брюссель прагне "не зупинятися на обмеженні спрощення віз" і може ухвалити додаткові заходи в цьому напрямку до кінця року.

Ну а Франція та Німеччина, як зазначає Bloomberg, і далі проти візових обмежень для звичайних росіян.

ДТП в Євросоюзі

У Румунії потрапив в ДТП автобус з українцями, що прямував з Туреччини. За інформацією румунських ЗМІ, більшість із 43 пасажирів автобуса були громадянками України з дітьми. Внаслідок ДТП половина пасажирів потребували медичної допомоги.

А увечері в суботу в нідерландському селищі Нью-Беєрланд вантажівка з’їхала з дороги і влетіла у велику компанію місцевих мешканців, які поставили столи і влаштували вечерю просто неба. Інцидент спричинив загибель шести осіб.

Фура належить іспанській транспортній компанії El Mosca, її 46-річний водій - також громадянин Іспанії. Після інциденту його затримали.

Інше: Сербія і Косово досягли домовленості

Українці зможуть їздити безкоштовно в регіоні Гельсінкі ще до кінця жовтня.

Ще одне держвідомство Латвії відмовляється від російської мови в комунікації.

Джонсон закликав британців потерпіти високі ціни задля підтримки України.

Військові кораблі США пройшли через Тайванську протоку вперше з часу візиту Пелосі.

Розслідувачі викрили шпигунку РФ у світській левиці, яка зачарувала співробітників НАТО у Неаполі – ЗМІ.

Туреччина знову звинуватила Грецію в перешкоджанні її авіації в Середземномор’ї.

Сербія і Косово досягли домовленості у суперечці щодо посвідчень особи.

Бельгія і Франція стурбовані забрудненням моря стічними водами з Британії.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: